Veckans meny V4

Smakrika klimatsmarta rotfrukter. Att rotsaker även kallas frukt beror givetvis på morotens, rödbetans, palsternackans, potatisens och rotsellerins sötma som gör dem goda och lätta att gilla. Här har vi lagat palsternackor som chips, morötter i dipröra och rödbetssoppa.
Kommande vinterveckor fortsätter vi med mer grytor, stomp, gratäng och kaka som har rotfrukter som huvudingrediens.
Vi börjar veckans meny med knapriga palsternackschips, morots- och paprikadip och stekta/grillade grillostpinnar och ett gott glas Maison Robert Olivier Blanc från Alsace.
Efter den mustiga rödbetssoppan blir det boveteplättar med en hemkokt äppelkompott där äpplena kokas mjuka i svartvinbärssaft för god smak och fin färg. Till soppan dricker vi en god öl: Oppigårds Amarillo.
Rysk smetana är naturligt tjock och syrlig grädde som man lätt kan hålla vid liv som filbunke och surdeg genom att ta 1/2dl av den köpta och blanda med 2dl vispgrädde. Låt den stå framme i rumstemperatur ett par dagar tills den tjocknar. Sen in i kylen tills du vill använda den nästa gång. Ett friskt och passande tillbehör i rödbetssoppa och på plättarna.
Den här veckan lirar vi Still Got the Blues med Gary Moore.

Palsternackschips

4port.

4 palsternackor
2 msk olja
flingsalt

Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och hyvla palsternackorna tunt, gärna på mandolin.
Sprid ut skivorna på en plåt med bakplåtspapper och pensla skivorna på båda sidorna med oljan.
Strö över flingsalt.
Ställ in i mitten av ugnen i ca 5 minuter, vänd på dem och låt dem stå 5 min till.

Morots och paprikadip

4 port.

3 morötter i stavar
2 grillade paprikahalvor (på burk)
1 stor vitlöksklyfta
1 förp. kokta stora vita bönor (à 380 g)
2 msk olja
1 msk riven ingefära
½ tsk salt
svartpeppar från kvarn

Skala och skär morötter i stavar.
Koka dem mjuka i saltat vatten ca 10 min
Ta upp paprikorna och dela dem i mindre bitar
Skala vitlöken.
Häll av, skölj och låt bönorna rinna av.
Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa slätt eller använd stavmixer.
Krydda med salt och peppar.


Stekt grillost

4port.

1 pkt grillost (150g)
lite olja till stekning

Skär osten i stavar och stek i varm panna med lite olja. Vänd stavarna ett par gånger så de blir ljusbruna runt om.

Rödbetssoppa (Borsjtj)

Kärt barn har många namn och många recept.

6 port.

2 gula lökar
6-7 råa rödbetor, ca 500g
2 klyftor vitlök
2 morötter
3 potatisar
1 palsternacka
1 klyfta vitkål, ca 250 gram
2 msk olja
1½ liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 msk rödvinsvinäger
1 tsk saltsvartpeppar från kvarn

Skala och hacka lök och vitlök.
Skala potatis, morötter och palsternacka.
Skiva och tärna dem i små bitar.
Eller riv rotsakerna på rivjärn eller i matberedare så går det ännu snabbare.
Putsa av och strimla vitkålen.
Skala rödbetorna och dela dem innan du river dem på matberedarens rivskiva.
Fräs alltihop i olja i en stor soppkastrull.
Tillsätt buljongtärningar, salt, peppar, vatten och vinäger.
Koka rödbetssoppan ca 20 minuter tills grönsakerna är mjuka.
Smaka av med salt, peppar och vinäger.
Servera rödbetssoppan med smetana eller gräddfil och ett gott grovt rågbröd.

Boveteplättar med äppelkompott

Glutenfritt

4 port.

2 ägg
3 dl bovetemjöl
½ tsk salt
4 dl mjölk
smör att steka i

Vispa äggen tills de blir riktigt pösiga.
Sikta ner lite bovetemjöl i taget och rör ordentligt.
Tillsätt salt och mjölken i en stråle medan du vispar allt till en slät smet.
Låt smeten stå att svälla i ca ½ tim.
Koka under tiden kompott av äpplen (se nedan).
Värm en plättlagg eller stekpanna.
Smält smöret.
Häll 2 msk smet i varje fördjupning på plättlaggen.
Stek på medelvärme någon minut. Vänd och stek en minut till.
De ska stelna och få fin färg.
Servera de nystekta boveteplättarna med hemlagad äppelkompott.

Äppelkompott med svart vinbärssaft

4 port.

4-6 äpplen
1 ½ dl outspädd saft
1 dl vatten
1 msk potatismjöl

Skär äpplena i kvartar, skala och kärna ur dem.
Blanda saft och vatten.
Koka äppelbitarna i en kastrull i hälften av den utspädda saften tills de mjuknar.
Ta kastrullen från värmen.
Rör ut potatismjölet i resterande saft.
Häll blandningen över de kokta äppelbitarna och rör om.
Koka upp helt kort tills det tjocknar.
Voila–färdigt!