Viltgryta med rödvin och svamp
4 port.
600g viltkött (hjort eller älg)
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 morötter
2 lagerblad
1 tsk enbär
1 msk koncentrerad viltfond
2 dl vatten
2 dl rödvin
2 dl trattkantareller
2 msk osötad senap (Dijonsenap el. motsv.)
2 dl grädde
salt och nymalen svartpeppar
2 msk hackad färsk timjan
1/2 dl färska eller frysta lingon
smör och rapsolja att steka i
Putsa köttet rent från senor och ev. hinnor.
Skär det i kuber 2x2cm.
Skala och hacka lök och vitlök.
Skala och skär morötterna i tunna skivor.
Bryn köttet i smör/rapsolja i en stekpanna, salta och peppra lätt.
Stek lök och vitlök lätt i en gryta.
Lägg i köttet, lagerblad och enbär, tillsätt fond och vatten.
Låt alltsammans koka under lock i ungefär ½ timme.
Lägg i morötterna och koka ytterligare 15 min.
Häll i rödvinet och låt det koka in i 10-15 min.
Stek den rensade svampen i lite smör.
Vänd ner svampen, senap och grädde i grytan.
Smaka av med salt och peppar och timjan.
Kontrollera att köttet är mört och färdigkokt.
Strö lingonen över den färdiga grytan.
Rotfruktspuré
4 port.
4 potatisar
2-3 morötter
2 palsternackor
1 bit (100g) rotselleri
1-2 gula lökar
ca 8 dl grönsaksbuljong (så att det täcker)
salt, peppar
Skala och dela potatis, morötter, palsternackor och selleri
i bitar.
Skala och hacka lökarna .
Blanda till grönsaksbuljongen och låt den koka upp.
Häll i de tärnade rotsakerna och löken.
Låt koka tills rotsakerna känns mjuka.
Häll kokspadet i ett litermått.
Mosa eller stampa rotsakerna med en potatisstöt.
Späd med lite av buljongen till smidig konsistens.
Salta, peppra och blanka av med en klick smör.