
400 g valfri vit fisk
salt
8 medelstora potatisar
1 purjolök
75 g färsk spenat
hackad dill
3 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
peppar från kvarn
Salta den på bägge sidor och låt den ligga medan du skalar potatisen.
Sätt ugnen på 175° varmluft.
Skala och skiva potatis tunt, gärna på mandolin.
Putsa av, skölj och skiva även purjolöken tunt.
Dela potatisen i mindre bitar.
Varva potatis, lax, dill, spenat och purjolök i en smord ugnssäker form.
Salta lite på potatisen och lägg potatis underst och överst.
Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar och häll det i formen.
Grädda gratängen/puddingen tills äggstanningen stelnat i nedre delen av ugnen 50-60 min.
Lägg smöret i en kastrull och smält det på ganska hög värme.
Börja vispa smöret när det börjar bli gyllenbrunt.
När du vispar hindras mjölksocker och proteiner från att brännas.
Fortsätt att vispa tills smöret är lagom brynt vid 125°.
Smöret ska ha en kolaaktig doft.
Servera fiskgratängen med brynt smör och sallad.