Gnocchi
4 port.
1 kg potatis
200g vetemjöl
2 äggulor
½ tsk salt
Till servering:
parmesanost
färsk spenat
Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
Pressa eller mosa potatisen och låt den svalna något.
Blanda potatisen med äggulor, nästan allt mjöl och salt till en deg.
Låt degen vila i 15 minuter.
Rulla till längder i lite mjöl och skär 2 cm tjocka bitar.
Tryck till varje bit lätt med en gaffel.
Koka i saltat vatten tills gnocchin flyter upp till ytan- då är den klar.
Servera med spenatpesto och riven ost.
Vänd gärna ner ytterligare f’ärsk spenat i med gnocchi och pesto på tallriken.
Färska halverade små tomater och bröd passar bra till.
Spenatpesto
4 port.
1 dl solrosfrön
2 dl riven lagrad hårdost
75 g g färsk spenat
11/2 dl rapsolja
1-2 vitlöksklyfta
1 tsk salt
Rosta solrosfröna i i varm ugn eller i en torr stekpanna.
Riv under tiden osten och hacka spenaten grovt.
Lägg solrosfrön i en matberedare och kör till smulig konsistens.
Tillsätt spenaten och kör tillsammans med olja, vitlök och salt.
Vänd till slut ner osten