Meny vecka 41

Ännu finns mycket äpplen och svamp att ta tillvara på olika sätt.
Närproducerat havreris och skogens svamp i risotton, svenska äpplen i filodegsknyten/canneloni med basilikaglass  till dessert och med kokta rödbetor i sallad med rapsfrön och olja. En riktig festmiddag!

Rödbets- och äppelsallad med rapsfrön
Kyckling saltimbocca med svamprisotto
Äppelcanneloni med basilikaglass

 Till Saltimboccan med risotto dricker vi en Dolcetto från Piemonte: Monterustico
och lyssnar på: Bossa Dorado med The Rosenberg Trio.

dbets- och äppelsallad med senapsvinägrett och rostade frön

4 port.

4 rödbetor
2 svenska äpplen
½ dl rostade rapsfrön, senapsfrön eller sesamfrön

Vinägrett:
1 msk osötad senap
3 msk rapsolja
1 msk vinäger
salt, peppar

Skölj av rödbetorna, koka upp vatten och lägg i rödbetorna.
Sänk värmen när det åter börjat koka.
Sjud betorna tills de känns mjuka ca 45 min.
Blanda under tiden till vinägretten och rosta dina frön kort i het panna.
Skölj, kvarta , kärna ur och skär äpplena i klyftor när rödbetorna börjar bli färdiga.
Dra av skalet av de färdigkokta rödbetorna under vatten så lossnar det bättre.
Skär de ljumma betorna och äpplena i klyftor och lägg upp på fat.
Ringla över vinägretten och strö över frön.
Ät gott bröd till.

Kyckling Saltimbocca

4 port.

600g kycklingfilé (gärna innerfilé)
salt och peppar
¾ dl riven parmesanost eller liknande hårdost
12 färska salviablad eller knappt 1 tsk torkade
1 pkt prosciuttoskinka eller annan lufttorkad skinka
1½ dl vitt vin
färsk salvia till garnering

Tina kycklingen. Dela bröstfiléer på längden.
Lägg kycklingfiléerna på en bit plastfilm, täck med en lika stor bit.
Kavla lätt ut kycklingen till skivor. Salta och peppra på bägge sidor.
Fördela riven ost och salviablad på skivorna.
Lägg varje skiva på en delad skinkskiva och rulla ihop.
Placera dem i en ugnsfast form med skarven neråt.
Ställ åt sidan medan du förbereder svamprisotton.
Sätt ugnen på 200 grader.
Häll vin över kycklingen och sätt in formen i ugn 10-12 min före serveringen.
Skär upp rullarna i cm-tjocka skivor.

Svamprisotto med havreris

4 port.

1 medelstor gul lök
3 dl havreris
olja att fräsa i
8 dl grönsaks– eller svampbuljong
4 dl färsk svamp eller 2 dl förvälld
salt och peppar
1 dl riven parmesanost + lite till serveringen
1-2 dl vitt vin

Skala och finhacka löken.
Fräs lök och havreris i het olja i en rymlig kastrull.
Späd med lite buljong i taget. Låt riset koka långsamt i 10-15min.
Sätt nu in kycklingen med vin i ugnen så att allt blir klart samtidigt.
Fräs svampen delad i mindre bitar i smör, salta och peppra.
Tillsätt svampen och osten i risotton. Späd med lite vin i taget.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med riven ost, gärna skivade tomater och rödlök vid sidan om.

Äppelcannelloni med basilikaglass

4 port.

2 äpplen
1 msk socker
½ tsk kanel
2 ark filodeg (25x25cm) välj helst färsk fildodeg
Smält eller flytande smör
Råsocker

Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Skala, kärna ur och skär äpplena i små tärningar.
Vänd dem i socker och kanel.
Lägg ut filodegsbladen.
Dela dem på mitten och pensla smält smör på kanterna.
Fördela äppeltärningarna på bladen.
Vik in kanterna och rulla ihop degen till långsmala knyten.
Lägg dem på bakplåtspapper på plåt.
Pensla med smält smör och strö över råsocker eller farin.
Grädda i ca 10 min.

Basilikaglass
½ liter vaniljglass (helst med riktig vanilj)
1 msk hackad basilika

Blanda ner den hackade basilikan i glassen som serveras till den nygräddade frasiga äppelrullen.
Tips! Byt ut råsocker mot farin om du har det hemma. Vanligt socker smälter ner medan de andra kristalliseras på ytan.

Meny vecka 41

Små knäckekakor med gräddfil, tångkaviar och purjo
Rostad rotsakssoppa med krutonger och pesto, hembakat bröd
Morotskaka med färskost och lingon

Vi sjunger rotfrukternas lov i varmrätt och dessert, men inleder middagen med små spröda knäckebitar med gräddfil och tångkaviar. Bjud gäster att smaka på och diskutera vilken rom det kan vara.
Vi gillar alternativ som gör skillnad.
Smakrika rotsaker i en mixad soppa blir rena festmaten med knapriga rågkrutonger och persiljepesto. Ett nybakat bröd och en bit ost gör måltiden komplett.
Baka morotskaka med mandelmjöl. Frosting av färskost och några frysta lingon gör den höstfin. För det lilla hushållet finns kakformar med löstagbar kant. Perfekt i många sammanhang.

Vi väljer en Pinot Grigio från Trentino till soppan.
Olof hjälper oss med veckans musik. Utskärgård.

Små knäckekakor med gräddfil och tångkaviar

4 port.

8 brutna bitar sprött knäckebröd (pyramidknäcke, fäbodknäcke el,dyl)
lite bredbart smör
1-2 dl gräddfil
1 burk (70g) tångkaviar
4-5 cm purjolök eller liten knippa gräslök

Bryt de spröda brödkakorna i mindre bitar.
Bred lite smör på varje bit.
Skeda upp knappt msk- stora klickar gräddfil på varje bit.
Lägg en mandelformad klick kaviar ovanpå.
Använd 2 tsk och forma kaviaren snyggt.
Skölj och finstrimla purjolök eller gräslök och garnera toppen på varje bit.

Rostad rotsakssoppa

4 port

3 medelstora potatisar
2 morötter
2 palsternackor
1 gul lök
1 msk smör-rapsolja
1 grön buljongtärning
5 dl vatten
1-2 dl grädde
salt, peppar

Rågkrutonger:
4 skivor tärnat rågbröd

Skala rotsaker och potatis.
Hacka löken och skär rotsakerna i bitar.
Fräs löken i lite fett i en kastrull och tillsätt rotsaksbitarna.
Koka under tiden upp vattnet.
Häll det över rotsaksfräset och buljongtärningen.
Rör om och låt det hel sjuda i 10-15 min.
Rosta rågbrödstärningarna i torr stekpanna.
Mixa de kokta rotsakerna i kastrullen med en stavmixer till en slät soppa.
Tillsätt grädde till önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar.

Persiljepesto:

1 stor knippa persilja
50g solrosfrön
2 vitlöksklyftor
50g västerbottenost eller annan smakrik ost
½ -1dl rapsolja
lite salt och peppar

Börja med att rosta solrosfrön i ugn eller i torr het stekpanna.
Grovhacka persiljan, även lite av stjälkarna.
Häll solrosfrön i en matberedare och kör till grovmalen konsistens.
Tillsätt den grovt hackade persiljan och kör den till finhackad.
Lägg i skalade, delade vitlöksklyftor.
Tillsätt finriven ost och droppa i olja under maskinens gång till ganska lös konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Morotskaka med frosting och lingon

6 bitar

2 ägg
½ dl socker
1 riven morot
½ dl rapsolja
3/4 dl mandelmjöl
knappt 1 tsk bakpulver
½ tsk ingefära
½ tsk salt

Frosting:

50 g färskost
50g rumsvarmt smör
½ dl florsocker
½ msk pressad citronsaft
ca ½ dl frysta lingon

Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
Vispa ihop ägg och socker poröst.
Skala och finriv moroten.
Smörj en liten form (18 cm i diameter) med olja och lite mandelmjöl.
Blanda ner alla torra ingredienser, den rivna moroten och oljan i äggsmeten och rör ihop.
Häll smeten i den smorda och ”bröade” formen.
Grädda mitt i ugnen i ca 30 min.
Låt kakan svalna.
Vispa ihop mjukt smör och färskost med en elvisp till en fluffig blandning.
Tillsätt florsocker och citronsaft.
Bred glasyren över den avsvalnade kakan.
Strö över frysta lingon vid serveringen.

Frasiga grönkålschips


ca 300- 400 g grönkål
olivolja
flingsalt

Sätt ugnen på 125 grader.
Skär bort alla grova stjälkar från grönkålsbladen och riv resten i mindre bitar.
Massera dem med olivolja och sprid ut dem på en plåt.
Salta dem och se till att allt får smaksättning på sig.
Sätt in i mitten av ugnen tills kålen är riktigt krispig, torr och "chips-aktig", det tar en dryg halvtimme.
Drick en god öl till i väntan på maten.

Gnocchi


4 port.

1 kg potatis
200g vetemjöl
2 äggulor
½ tsk salt
Till servering:
parmesanost
färsk spenat

Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
Pressa eller mosa potatisen och låt den svalna något.
Blanda potatisen med äggulor, nästan allt mjöl och salt till en deg.
Låt degen vila i 15 minuter.
Rulla till längder i lite mjöl och skär 2 cm tjocka bitar.
Tryck till varje bit lätt med en gaffel.
Koka i saltat vatten tills gnocchin flyter upp till ytan- då är den klar.
Servera med spenatpesto och riven ost.
Vänd gärna ner ytterligare f’ärsk spenat i med gnocchi och pesto på tallriken.
Färska halverade små tomater och bröd passar bra till.

Spenatpesto

4 port.
1 dl solrosfrön
2 dl riven lagrad hårdost
75 g g färsk spenat
11/2 dl rapsolja
1-2 vitlöksklyfta
1 tsk salt

Rosta solrosfröna i i varm ugn eller i en torr stekpanna.
Riv under tiden osten och hacka spenaten grovt.
Lägg solrosfrön i en matberedare och kör till smulig konsistens.
Tillsätt spenaten och kör tillsammans med olja, vitlök och salt.
Vänd till slut ner osten

Äppelcannelloni med basilikaglass


4 port. 40 min.
En oemotståndlig dessert som imponerar på de flesta! Lite pysslig att göra men väl värt besväret.

2 äpplen
1 msk socker
½ tsk kanel
2 ark filodeg (25x25cm) Välj helst färsk fildodeg (från mejeri eller bakavdelning)
Smält eller flytande smör
Råsocker

Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Skala, kärna ur och skär äpplena i små tärningar.
Vänd dem i socker och kanel.
Lägg ut filodegsbladen.
Dela dem på mitten och pensla smält smör på kanterna.
Fördela äppeltärningarna på bladen.
Vik in kanterna och rulla ihop degen till långsmala knyten.
Lägg dem på bakplåtspapper på plåt.
Pensla med smält smör och strö över råsocker eller farin.
Grädda i ca 10 min.
Basilikaglass
½ liter vaniljglass (helst med riktig vanilj)
1 msk hackad basilika
Blanda ner den hackade basilikan i glassen som serveras till den nygräddade frasiga äppelrullen.
Tips! Byt ut råsocker mot farin om du har det hemma. Vanligt socker smälter ner medan de andra kristalliseras på ytan.
Se till att svepa in överbliven filodeg ordentligt så kan du spara den i kylskåp i 1 vecka.

Veckans meny V41

Gul ärthumus av ärtsoppa.
Lammfärsbiffar
Yoghurt med honung och mandelbiskvier

Veckans vin till lammfärsbiffarna är Piemonte Barbera
Vad sägs om en Stoneslåt med Bette Midler? Beast of Burden

Frasiga grönkålschips


ca 300- 400 g grönkål
olivolja
flingsalt

Sätt ugnen på 125 grader.
Skär bort alla grova stjälkar från grönkålsbladen och riv resten i mindre bitar.
Massera dem med olivolja och sprid ut dem på en plåt.
Salta dem och se till att allt får smaksättning på sig.
Sätt in i mitten av ugnen tills kålen är riktigt krispig, torr och "chips-aktig", det tar en dryg halvtimme.
Drick en god öl till i väntan på maten.

Gnocchi


4 port.

1 kg potatis
200g vetemjöl
2 äggulor
½ tsk salt
Till servering:
parmesanost
färsk spenat

Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
Pressa eller mosa potatisen och låt den svalna något.
Blanda potatisen med äggulor, nästan allt mjöl och salt till en deg.
Låt degen vila i 15 minuter.
Rulla till längder i lite mjöl och skär 2 cm tjocka bitar.
Tryck till varje bit lätt med en gaffel.
Koka i saltat vatten tills gnocchin flyter upp till ytan- då är den klar.
Servera med spenatpesto och riven ost.
Vänd gärna ner ytterligare f’ärsk spenat i med gnocchi och pesto på tallriken.
Färska halverade små tomater och bröd passar bra till.

Spenatpesto

4 port.
1 dl solrosfrön
2 dl riven lagrad hårdost
75 g g färsk spenat
11/2 dl rapsolja
1-2 vitlöksklyfta
1 tsk salt

Rosta solrosfröna i i varm ugn eller i en torr stekpanna.
Riv under tiden osten och hacka spenaten grovt.
Lägg solrosfrön i en matberedare och kör till smulig konsistens.
Tillsätt spenaten och kör tillsammans med olja, vitlök och salt.
Vänd till slut ner osten

Ugnsstekta äpplen med mandelfyllning


4 port.
4 svenska äpplen
1 dl sötmandel
eller 50g mandelmassa
50g smör
½ dl socker
½ tsk mald eller stött kardemumma

Sätt ugnen på 200°(170°varmluft)
Smält lite av smöret i en ugnsfast form.
Hacka sötmandeln eller grovriv mandelmassan
Rör resterande smör mjukt med en gaffel.
Blanda ner mandelhack, socker (eller mandelmassa)
och kardemumma.
Skölj och ta bort kärnhuset i äpplena med en s.k. äppelpipare eller genom att sticka ner en gammaldags potatisskalare från fästet och mot botten och vrida runt.
Skala ev. äpplena och placera dem i ugnsformen.
Pensla dem med det smälta smöret och fyll håligheten med mandelblandningen.
Sätt in formen med äpplen i ugnen ca 20-30 min.
Servera de gyllenbruna äpplena med grädde eller yoghurt.