Hjortfärsbiffar
4 port.
500 g hjort- eller annan viltfärs
2 ägg
1½ dl mjölk
½ dl ströbröd
1 liten hackad gul lök
1 msk osötad senap
1 tsk salt
8-10 varv peppar från kvarn
½ tsk torkad timjan
smör/rapsolja att steka i
Lägg ströbrödet i mjölken i en bunke medan du skalar och hackar löken.
Tillsätt färsen, salt och 1 ägg i taget.
Rör om ordentligt.
Blanda ner lök, senap, peppar och timjan.
Rör färsen slät tills den håller ihop.
Forma biffar med vattensköljda händer.
Stek biffarna gyllenbruna några minuter på varje sida.
Späd med lite vatten, sänk värmen och låt dem eftersteka 3-4 min.
Skölj ur pannan med lite vatten efter stekningen, sila och ta vara på stekskyn till såsen.
Svampsås:
3 dl färska kantareller eller 1-2 dl förvälld svamp
1 liten finhackad gul lök
smör att steka i
1½ msk vetemjöl
2 dl buljong eller steksky
1 dl grädde
salt, peppar
Rensa och dela svamparna.
Skala och hacka löken.
Fräs svamp och lök i lite smör i stekpanna.
Pudra över vetemjöl och rör om.
Späd med lite vätska i taget under omrörning.
Låt såsen småkoka några minuter.
Salta, peppra och tillsätt lite grädde.
Såsen ska vara simmig inte fast av mjöl.
Servera nykokt eller ugnsstekt potatis och andra rotsaker t.ex. palsternacka, morot och rödbetor till biffarna.