Meny vecka 44
Allhelgonahelgen

Bloody Mary / Virgin Mary
Dragonkyckling i lergryta
Sötpotatis och svartkål
Spindeltårta

Halloween och Allhelgonahelgen avlöser varandra.
Vi inleder veckans middag med en Bloody Mary, rödgrön ”vegetarisk” drink med tomatjuice och blekselleri. Några droppar vodka eller annan ren sprit för de stora och rena juicen för de jungfruliga.
Laga hel kyckling med senap och dragon på grön bädd i lergryta. Järngryta eller annan ugnsfast gryta går lika bra.
Skiva och ugnsstek sötpotatis och laga chips av svartkål med sesamfrön. Lite lekfullhet i maten med orangfärgade och svarta inslag.
En läcker chokladglaserad chokladtårta med spindelmönster blir helgens dessert.
Till kycklingen blir det Moulin-à-Vent, Château des Jacques. En bra Beaujolais.
Musiken i Halloween är Black Magic Woman

Bloody Mary

1 glas

4 cl vodka
12 cl tomatjuice
2 cl pressad citron
2 droppar worcestershiresås
2 droppar tabasco
1 varv nymald svartpeppar
isbitar
blekselleristjälk till garnering

Blanda alla ingredienser i en blender med is.
Rör tills drinken är kall
Sila bort isen och slå upp i kylda glas.
Dekorera med sellerikvist

Virgin Mary

Blanda på samma sätt som Bloody Mary men uteslut vodkan.

Dragonkyckling i lergryta

En saftig och härlig anrättning som går lika bra att laga i gjutjärnsgryta eller annan ugnssäker gryta.

4 portioner

2 morötter
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 tsk salt
½ tsk svartpeppar från kvarn
1 färsk kyckling (ca 1,2 kg)
1 kruka dragon
2+2 msk fransk senap (osötad)
2 msk smör

Lägg en stor lergryta med lock i blöt ca 15 minuter.
Skala och skär morot och sköljd purjolök i ca 2 cm stora bitar.
Skala vitlöken och grovhacka den.
Lägg morötter och pujo i botten på lergrytan.
Dra gärna av skinnet på kycklingen och gnid in den med salt och peppar.
Fyll fågeln med hackad vitlök och några dragonblad.
Lägg den i lergrytan och bred ut ca 2 msk senap på fågelbröstet.
Strö på hackade dragonblad.
Locket på och ställ in grytan i kall ugn.
Sätt ugnen på 200°C (170grader varmluft).
Låt kycklingen stå i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme eller tills innertemperaturen i lårvecket på kycklingen är 80°C.
Höj ugnstempen till 225° (200°C).
Ta av locket på lergrytan.
Bred på ytterligare senap och ös lite av spadet som bildats över kycklingen.
Smält smöret och ringla över kycklingen.
Sätt in lergrytan utan lock i ugnen några min. tills kycklingen har fått fin färg.
Ställ fram grytan med kycklingen på bordet och låt gästerna själva ta för sig av anrättningen. Servera med ugnsstekta rotsaker t.ex. skivad sötpotatis och svart- eller grönkål.

Rostad sötpotatis och svartkål

4 port

ca 600g sötpotatis
2 msk sesamfrön, gärna både vita och svarta
1-2 msk olja
1 tsk salt
200 g svartkål

Sätt ugnen på 225° (200° varmluft).
Skala och skär sötpotatisen i cm-tjocka skivor, dela de största på mitten.
Lägg dem på bakpappersklädd plåt.
Blanda med sesamfrön, olja och salt.
Ställ in sötpotatisen i ugnen ca 15 minuter.
Ansa, skölj och skär kålen i mindre bitar.
Ta ut plåten med sötpotatis och rör ner kålen.
Ställ in i ugnen ytterligare 5 minuter.
Servera det nystekta till kyckling, fullkornsris eller annat valfritt tillbehör.

Spindeltårta


mjuk chokladkaka/fudgekaka med glasyr

Fudgekaka:

100 g smör
3 dl socker
½ kryddmått salt
1 tsk vaniljsocker
3-4 msk kakao
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl

Sätt ugnen på 150° varmluft.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant (vi valde en liten form 18 cm i diameter) och spänn fast det.
Riv eller klipp bort utstickande papper en bit utanför kanten.
Smält smöret i en kastrull som rymmer hela smeten.
Ta kastrullen från värmen.
Blanda ihop socker, salt, vaniljsocker och kakao i en bunke.
Vänd ner blandningen i det smälta smöret.
Vispa upp äggen lätt och tillsätt dem, lite i taget i smeten och till sist vetemjölet.
Häll upp smeten i formen och grädda i 35-40 min.
Kakan ska vara lite kladdig .
Låt den svalna innan du lossar kakan från formens kant.
Vänd upp den på serveringsfat och ta bort pappret.

Chokladglasyr:

1 dl vispgrädde
100g mörk choklad
en gnutta salt
1 msk smör

Koka upp grädden i kastrull.
Ta den från plattan.
Bryt sönder chokladkakan och låt de små bitarna smälta ner i grädden under omrörning.
Tillsätt saltet och slutligen smöret.
Ställ åt sidan att svalna.

Vit florsockerglasyr:

2 dl florsocker
2 msk kallt vatten
ett par droppar citronsaft

Rör samman glasyren.
Forma en spritspåse av bakplåtspapper.
Gör ett mycket litet hål.
Bred chokladglasyren slätt över den avsvalnade kakan.
Ta fram spritspåsen och börja forma spindelnät av den vita glasyren.
Den formas i form av en spiral som du sedan drar ut från mitten mot kanten med en provsticka.

Meny vecka 44

Ljuständning och samvaro med familjen för att minnas.
Vi lagar laxqueneller, en fin fransk fiskfärs mes äggvita och grädde med len god vittvinsås och rom. 
Vitlökskryddad bladspenat och kokt potatis passar perfekt till liksom ett glas Grüner Veltliner.
Veckans förrätt: Västerbottenschips med grön olivröra
Veckans dessert: Chokladglaserad spindeltårta
 Vitt vin som passar bra till quenellerna är Pichl Point Grüner Veltliner
Musiken i Halloween blir Black Magic Woman

Västerbottenchips

4 port.

ca 100g riven västerbottenost

Sätt varmluftsugnen på 200°.

Riv osten eller köp färdigriven i påse.
Lägg den i små högar på bakplåtspapper.
Sätt in plåten i ugnen ca 5 min. tills allt är smält och formats till runda chips.
Låt svalna och ät naturella eller med olivröra.


Grön olivröra

4 port.

100g urkärnade gröna oliver
2 vitlöksklyftor
½ dl olivolja
2 filéer soltorkade tomater

Mixa oliverna, de skalade vitlöksklyftorna, de delade tomatstrimlorna och oljan med en stavmixer.
Salta inte extra! Oliverna ger tillräcklig sälta. Klicka på eller servera röran till ostflarnen eller på rostade baguetteskivor.

Laxqueneller med romsås


4 port.

450 g fryst laxfärs
2 tsk salt
2 äggvitor
4 dl vispgrädde
1 krm chilipeppar
vitpeppar, ur kvarn
½ dl hackad gräslök
4 dl hummerfond eller fiskbuljong (tärning)
2 dl vatten
2 dl torrt vitt vin
1 medelstor gul lök
2 dl vispgrädde
ev.1 msk smör
4 msk valfri rom (vi valde tångrom)
200 g bladspenat
lite smör att fräsa spenaten
1stor vitlöksklyfta
salt och peppar

Tina den frysta laxfärsen och spenaten om du valt fryst. 
Hacka gräslöken.
Lägg färsen i en matberedare tillsammans med äggvitorna och kör tills det blandar sig väl.
Tillsätt salt, gräslök och lite grädde i taget. 
Krydda med chilipeppar och lite vitpeppar från kvarn.
Ställ bunken kallt.
Koka upp fonden/buljongen och vattnet i en vid kastrull med låg kant.
Forma laxfärsen till äggformade bullar med skedar som doppats i kallt vatten. 
Sjud ”quenellerna” sakta i buljongen i 5-6 minuter.
Vänd dem en gång under tiden.
Ta upp bullarna med hålslev och håll dem varma.

Sås: 
Skala och finhacka löken. 
Sila och koka ihop fiskbuljongen med vinet och löken tills 2 dl återstår.
Tillsätt grädden och koka till såskonsistens, klicka ev. i lite smör under vispning, smaka av. 
Håll såsen varm.
Smörstek bladspenaten med den hackade vitlöksklyftan, salt o peppar.
Fördela på varma tallrikar.
Lägg 3-4 queneller på spenaten, häll sås över och klicka på rommen.
Nykokt potatis är godast till.

Spindeltårta

Mjuk chokladkaka/fudgekaka med glasyr

Fudgekaka:

100 g smör
3 dl socker
½ kryddmått salt
1 tsk vaniljsocker
3-4 msk kakao
2 ägg
1½ dl vetemjöl

Sätt ugnen på 150° varmluft.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant (vi valde en liten form 18 cm i diameter) och spänn fast det.
Riv eller klipp bort utstickande papper en bit utanför kanten.
Smält smöret i en kastrull som rymmer hela smeten.
Ta kastrullen från värmen.
Blanda ihop socker, salt, vaniljsocker och kakao i en bunke.
Vänd ner blandningen i det smälta smöret.
Vispa upp äggen lätt och tillsätt dem, lite i taget i smeten och till sist vetemjölet.
Häll upp smeten i formen och grädda i 35-40 min.
Kakan ska vara lite kladdig.
Låt den svalna innan du lossar kakan från formens kant.
Vänd upp den på serveringsfat och ta bort pappret.

Chokladglasyr:

1 dl vispgrädde
100g mörk choklad
en gnutta salt
1 msk smör

Koka upp grädden i kastrull.
Ta den från plattan.
Bryt sönder chokladkakan och låt de små bitarna smälta ner i grädden under omrörning.
Tillsätt saltet och slutligen smöret.
Ställ åt sidan att svalna.

Vit florsockerglasyr:

2 dl florsocker
2 msk kallt vatten
ett par droppar citronsaft

Rör samman glasyren.
Forma en spritspåse av bakplåtspapper.
Gör ett mycket litet hål.

Bred chokladglasyren slätt över den avsvalade kakan.

Ta fram spritspåsen och börja forma spindelnät av den vita glasyren.
Den formas i form av en spiral som du sedan drar ut från mitten mot kanten med en provsticka.