Solgul morotssoppa
4 port.
½ kg morötter
1 gul lök
1 liter grönsaksbuljong
½ dl grädde
Salt & peppar
1 bit färskriven ingefära
gräslök
Skala och dela morötterna och löken i bitar.
Koka dem mjuka i grönsaksbuljongen.
Häll av och ta tillvara buljongen.
Mixa grönsakerna i en matberedare eller mixer.
Späd med buljongen och häll tillbaka allt i kastrullen och hetta upp soppan.
Rör ner grädden och smaka av med salt, peppar och färskriven ingefära.
Häll upp soppan i varma tallrikar.
Klipp gräslök över.
Friterade risnudlar
4 port.
4 nystan risnudlar/glasnudlar
3-4 dl rapsolja
salt
Värm upp så mycket olja att det går upp 6-7 cm i en gryta.
Se till att oljan är tillräckligt varm , 180° med termometer eller genom att lägga i lite nudlar och se om de genast flyter upp till ytan.
De ska flyta upp direkt till ytan och bli vita
Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.
Fortsätt på samma sätt med resten av nudlarna, lägg i lite i taget.
Salta lätt.
Lägg dem på varje portion varm soppa vid serveringen.
Ingefärsmarinerade räkor
4 port.
200 g rensade räkor (ca 600 g med skal)
¾ dl olja
1 bit riven ingefära
Skala räkorna om du utgår från räkor med skal.
Lägg räkorna att dra i olja smaksatt med ingefära ca 15 min.
Lägg räkorna i soppan i samband med serveringen.