Meny vecka 6

Rödbetshummus, ärtskott, rostat tunnbröd
Pulled pork av fläsklägg, rostade rotsaker, picklad lök, yoghurt och sallad 
Blåbärssemifreddo

Nu är det dags att odla groddar till skott, sätta frön att förgro innan de kan sättas ut. Men än är det vinter och vi lagar gryta, hummus av kokta rödbetor, rostar rotsaker och picklar lök.
En krämig och god semmifredo - halvfrusen glass av blåbär, kvarg och äggvita piggar upp.

Nu dricker vi ett vin från Corbieres till pulled pork.
Vi hyllar Christine McVie's minne genom att spela Everywhere med Fleetwood Mac.

Rödbetshummus

4 port.
4 rödbetor (eller 1 pkt färdigkokta)
1 pkt kikärter, ca 400g
2 vitlöksklyftor
1 dl rapsolja
½ tsk spiskummin
salt, peppar

Serveringstillbehör:
2 mjuka tunnbrödsark, ärtskott (hemlagade eller köpta)

Skölj och skär bort rottrådarna (och ev.blast) på rödbetorna.
Koka dem mjuka, ca 45 min.
Häll bort kikärtsspadet och häll ärterna i en matberedare.
Tillsätt lite olja i taget.
Blanda ner de skalade kokta rödbetorna och vitlöken.
Mixa alltsammans till krämig konsistens.
Smaka av med kryddorna.
Rosta tunnbröden, skurna i 3 cm breda remsor, helt kort i het stekpanna eller ugn om den redan är varm.

 *Ärtskott tar ca 1 vecka att få att börja gro.

Se separat recept.

Tips! Skala de nykokta rödbetorna i kallt vatten, så lossar skalet lättare och du blir mindre röd om händerna.

Odla ärtskott

Att odla groddar är enkelt och kul.
Allt som behövs är några frön, torkade ärter eller bönor, bra plastburkar, lite jord, vatten och tålamod.
Vi har valt att odla ärtskott av torkade gula ärter.

Gör så här:
Leta fram 2 likadana plastburkar (glasstråg) som sätts i varandra.

Gör ett hål i varje hörn av det ena plasttråget med en provsticka el. dyl.
Det är praktiskt när man vattnar sina frön och håller jorden fuktig under groddningen. Sätt burkarna i varandra.

Grodda ärtskott
Blötlägg 2 dl torkade gula ärter över natten
Häll av vattnet.
Fyll den översta burken till hälften med blomjord.

Fukta jorden och fördela ärterna över hela ytan.
Fukta en gång till och ställ burkarna i rumstemperatur, gärna på fönsterbänken.
Se till att fukta groddarna varje dag, ev. med sprayflaska i 4-6 dagar innan du ser det första gröna sticka upp. Fortsätt fukta odlingen även när du börjat skörda.
Skotten kommer att växa ut på nytt 1 eller 2 gånger.
Ät dina skott på smörgåsen, i salladen eller på vilken maträtt som helst.
En saftig vitamin- och mineralkick med krispigt tuggmotstånd.

Pulled pork av fläsklägg

4 port.
Kokning:

1 rimmad fläsklägg med ben ca ½ kg*
2-3 liter vatten
10 vitpepparkorn
3 lagerblad

Stekning av förkokt lägg i stekgryta:
2 msk rapsolja
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 tsk mald spiskummin
1 tsk mald ingefära
1½ tsk paprikapulver
1-2 tsk chilipeppar
2 tsk farinsocker
1 dl tomatpuré
3-4 dl vatten

Spola av läggen med ben och lägg den i en rymlig gryta med 2-3 liter vatten (så att det täcker).
Koka upp och skumma bort det flockiga som flyter upp.
Tillsätt pepparkorn och lagerblad och låt läggen koka 1 dryg tim. tills den börjar lossna från benet. Låt svalna.
Ta bort svålen och lossa köttet från benen.
Skala och klyfta lökarna, skiva de skalade vitlökarna.
Ta fram en stekgryta eller rymlig vid traktörpanna.
Häll rapsolja i grytan/pannan och låt det grovt skurna fläskköttet ta lite färg.
Lägg i de klyftade lökarna och de skivade vitlöksklyftorna och låt även de få färg. Tillsätt alla kryddorna och sockret och fräs en stund.
Blanda tomatpurén med vatten och häll det i grytan.
Sätt locket på grytan och låt det hela koka långsamt i ytterligare 1½ tim.
Rör om i grytan och se till att köttet ligger i vätska hela tiden.
Späd med mer vatten om det behövs.
När fläskläggen är färdig ska köttet vara mört och falla isär.
Smaka av och tillsätt mer av de kryddor du vill ha mer av.
Servera med råstekt potatis och morotsstavar, picklad rödlök, blandad sallad,
naturell matyoghurt och bröd.

*Ibland finns benfri svålfri fläsklägg att köpa. Den kräver ingen förkokning, läggs direkt i grytan med alla kryddor och behöver lite längre tid i grytan. Kolla med termometer - den ska gå till 75°.

Blåbärssemmifreddo*

4 port.

2 dl färska eller frysta blåbär
250 g naturell kvarg eller keso/cottage cheese
2 äggvitor
1dl socker
Till servering:
15-20 blåbär
ev. 4 tunna mörka chokladbitar

Blanda blåbär och kvarg.
Vispa vitorna till hårt skum. 
Tillsätt sockret och fortsätt vispa några min.
Blanda kvarg med äggvitevispet.
Häll upp i 4 portionsglas.
Ställ in i frysen och låt stå ca ½ tim.
Garnera med blåbär och ev. chokladbit.
*semmifreddo betyder ju halvfryst och är en läcker konsistens på glass.

Veckans meny V6

Färgglad rödbets- äppelsallad i snygga skivor frestar öga och gom.
Lövtunna skivor och citron gör de råa rödbetorna lättuggade och jättegoda tillsammans med äppelskivor.
En len och god fiskgratäng florentine innebär att torkryggen får sällskap av bladspenat, här med vitlök, och en god ostsås. I stället för att spritsa potatismos valde vi att pressa kokt potatis och låta den vara med fisken i ugnen mot slutet för att få färg och yta.
Efter lite pyssel med för- och huvudrätt blir det en snabb turboglass till dessert. Valfria bär (jordgubbar måste delas innan de körs i mixern, annars låter det som en stenkross och blir ett hårt arbete för maskinen), fryst banan för god smak och bra konsistens, lite socker och yoghurt blir en bra mix för den snabblagad turboglassen.
Smaklig måltid!
Den här veckan dricker vi Riesling från Österrike och lyssnar på "Havet låter på ett särskilt sätt".

Rödbets- och äppelsallad med citronvinägrett

4 port.

2 stora rödbetor eller 4 mindre
2-3 röda äpplen

Dressing:
1 citron , citronrasp och saft av 1/2 citron
3 msk olivolja
lite salt och peppar (2-3 kryddmått av varje)
ev. lite klippt persilja

Skala rödbetorna och tag bort kärnhusen på äpplena med en äppelurkärnare eller potatisskalare som vrids runt.
Skiva rödbetor och äpplen tunt på en mandolin.
Börja med äpplena och droppa citronsaft över skivorna så de inte mörknar.
Fortsätt med rödbetsskivorna som gärna ska vara riktigt tunna.
Lägg genast upp dem på portionstallrikar eller ett större fat.
Varannan skiva rödbeta- äpple snyggt efter varandra.
Ringla över dressingen. Sluta med lite citronrasp och persilja.
Låt salladen stå och dra åt sig dressingen 15-20 min. före serveringen

Torskrygg florentine

4 port.

4 portionsbitar torskrygg eller torskfilé (ca600g)
1½ tsk salt
vitpeppar, några varv på kvarnen
ca 150 g hel spenat
1-2 vitlöksklyftor
olja till formen

Ostsås:
3 msk smör
½ dl mjöl
5 dl gräddmjölk
100g riven ost
salt och vitpeppar
10-12 potatisar

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala potatisen, koka i saltat vatten samtidigt som du sätter in fisken i ugnen.
Smörj en ugnsform och täck botten med färsk eller tinad spenat.
Salta och pressa över lite vitlök.
Lägg den saltade, lätt pepprade torsken ovanpå.
Täck med bakplåtspapper eller folie och sätt in formen i ugnen ca 10 min.
Laga under tiden såsen:
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet under kraftig omrörning.
Låt det bli en fast redning och tillsätt gräddmjölken, lite i taget.
Koka såsen några minuter på svag värme under omrörning.
Lägg i större delen av osten, spar lite att strö över. Smaksätt med salt och peppar.
Häll såsen över fisken och sätt in den i ugnen 7-8 min.
Pressa den kokta potatisen med en purépress eller potatisstöt.
Lägg den pressade potatisen med skedar runt kanten i gratängformen.
Strö det sista av osten över fisken.
Höj ugnsvärmen eller sätt ugnen på grilläge.
Sätt åter in formen i ugnen och låt det hela få färg, ca 2-3 min

Turboglass

av fryst banan, bär och yoghurt.

4 port.
2 frysta bananer (skala dem gärna innan den fryses)
3 dl frysta bär (vinbär, blåbär, hallon eller skivade jordgubbar)
½ - 1 dl socker (beroende på vilka bär du väljer)
2 dl fast yoghurt

Skär bananerna i bitar och lägg i en matberedare/mixer.
Tillsätt frysta bär och socker.
Kör maskinen med pulsknapp eller med korta intervaller (10-15 sek) tills du ser att allt mixats och ännu ser fruset ut.
Tillsätt yoghurten och kör helt kort tills allt blandats.
Lägg genast upp i portionsglas eller skålar. Obs! om du kör för länge blir det smoothie. Också gott.