Viltgryta med bacon och jaktvin
4 port.
600 g grytbitar av älg, hjort eller rådjur
smör till bryning
4 skivor bacon i bitar
2 morötter i slantar
2 gula lökar i klyftor
1 bit rotselleri, ca 150g i små bitar
2-3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
10 svartpepparkorn
3 dl rödvin (gärna jaktvin)
kokande vatten
2 lagerblad
1 tsk timjan eller ett knippe färsk
Redning:
2 msk smör + 2 msk vetemjöl
Bryn grytbitarna i smör i en stekpanna. Lägg dem åt sidan.
Fräs bacon, morot, lök, selleri och vitlök i lite matfett i en stor gryta tills löken är blank.
Rör ner tomatpuré och häll på rödvin.
Lägg i det brynta köttet i grytan och häll på kokande vatten tills det täcker. Koka upp och skumma av.
Tillsätt kryddorna och sjud grytan försiktigt i 1-1½ tim. tills köttet är mört.
Red såsen genom att vispa ner en pastaredning av hoprört smör och mjöl (s.k. roux), lite i taget till önskad konsistens. Koka ihop det hela 3-4 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera grönsaker, rårört ”trollmos” och krossad ugnspotatis till.
Krossad ugnspotatis med vitlök
4 port.
8-10 potatisar
50g smält smör
2 vitlöksklyftor
Tvätta och koka potatisarna i ca 15 min.
Sätt ugnen på 200°.
Häll av potatisvattnet och lägg potatisarna i en ugnsform.
Krossa dem lätt med en stekspade så att de faller isär, men inte går sönder.
Blanda smält smör och pressad vitlök.
Pensla potatisarna med blandningen och salta lätt.
Sätt in i ugnen i ca 20 min tills potatisen fått fin färg och känns genombakad.
Trollmos
fluffigt lingonmos med inspiration från Sävenfors lodge
5 dl färska eller frysta lingon
1 dl socker
2 äggvitor
Rårör lingon och socker tills lingonen börjar mosa sig.
Vispa upp äggvitorna tills de blir fasta.
Häll i de rårörda lingonen och vispa ihop det hela med elvispen till fluffigt mos.