Meny vecka 7

Våffelsmörgås med guacamole och räkor
Rödkålsdolmar, potatis, morotssallad och lingon
Apelsinsallad med glass och chokladhjärta

Första sportlovsveckan och vår i luften. Längre och ljusare dagar lockar till utomhusvistelse och fika vid solig vägg. Alla hjärtans dag ger en positiv klang och tankar på kärlek och vänner.
Vi inleder menyn med en hjärtformad dubbelsmörgås med hemlagad guacamole och räkor.
Lockades av den mörkröda kålen och lagade dolmar fyllda med färs och havreris.
Till dessert en apelsinsallad med hinnfria klyftor, mjukrörd glass och ett chokladhjärta.

Vad passar bättre än en Saint Amour till varmrätten.
Till Valentin spelar vi Chanson d'Amour.

ffelsmörgås med guacamole och räkor

4 st
8 skivor ljust bröd
150g frysta rensade räkor

Guacamole:
1 pkt djupfryst avocado eller 2 färska
2 vitlöksklyftor
rivet skal och saft av ½ citron
salt och peppar
1 röda chili eller ett par duster chilipulver

Ta fram våffeljärnet.
Pensla med en aning olja.
Skär ut brödskivorna i hjärtform efter järnets form.
Mixa eller mosa avocadoköttet.
Tillsätt finhackad vitlök, citronskal och saft.
Smaka av med salt, svartpeppar och finhackad chili/chilipeppar.
Bred lite avocadoröra på varje skiva.
Fördela räkorna på 4 av skivorna och lägg ihop till dubbla hjärtan.
Grädda dubbelhjärtan i hett järn strax före serveringen.

Till servering:
1 hjärtsallad, delad i halva blad
10-12 ringar picklad rödlök

Rödkålsdolmar

4 port.

2 dl havreris
6 dl vatten till riskok+ vatten till kålbladskok
1 litet rödkålshuvud (12 fina blad)

1 gul lök

1 stor skalad, riven morot

flytande smör/rapsolja

300 g nötfärs

2 ägg

½ tsk salt
1 krm vitpeppar
4 dl kokspad

1 grön buljongtärning
2 tsk majsstärkelse

Tillbehör
Kokt havreris eller potatis
Rårivna morötter
Lingon eller röd vinbärssylt
*

Koka havreriset i rikligt med vattnet i 12 min. (annars klibbar det lätt).
Häll av kokvattnet och låt svalna.
Ta bort de yttersta bladen på kålhuvudet och skär ut rotstocken. Lossa de yttersta bladen. 
Koka upp vatten i en stor gryta.
Lägg i kålbladen och koka dem mjuka i 6-7 min.
Spara 4 dl kålspad (för 4 port).  
Låt bladen rinna av.
Skär bort den grövre delen av bladnerven.
Sätt ugnen på 200°.
Skala och finhacka löken.
Fräs den i smör i en stekpanna.
Låt svalna.
Blanda färsen med riset, lök, ägg, salt och peppar till en relativt lös smet. Lägg en rågad matsked färs i varje kålblad.
Vik den grova delen av bladet över färsen.
Vik upp kortsidorna och rulla ihop till ett paket.Lägg dolmarna med skarvarna ner i en smord ugnsform.
Ringla smörolja över dolmarna.
Stek i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.
Häll på kokspad från kålen blandat med buljongtärning efter halva stektiden.
Häll och sila av stekskyn när dolmarna nästan är klara.
Koka skyn i en kastrull några minuter och red med majsstärkelse utblandat med lite vatten till önskad konsistens. Smaksätt med salt och peppar.  Servera kåldolmarna med såsen, resterande havreris eller kokt potatis, rårivna morötter och lingon- eller röd vinbärssylt.
*röd vinbärssylt är mycket användbart som ersättare till lingon. Plocka vinbär på sommaren om du har tillgång till dem, frys in och koka små satser.

Apelsinsallad med mjukrörd glass och chokladhjärta

4 port.
3 apelsiner
½ liter vaniljglass
1 mörk chokladkaka

Skala apelsinerna.
Dela dem på mitten och skär ut klyftor med vass kniv mellan hinnorna.
Lägg kniven så nära hinnan som möjligt.
Smält chokladen i vattenbad eller i mikro.
Bred ut den på bakplåtspapper 2-3 mm tjocklek.
Ställ att stelna. 
Ta ut hjärtan med pepparkaksmått när den börjar stelna efter 3-4 min.
Låt vila medan du mjukrör glassen och formar kulor med sked eller glasskopa. 
Lägg upp efter egen fantasi!
Glad Valentin! 

Veckans meny V7

Parmesanchips och saltrostade mandlar
Viltgryta med jaktvin och krossad vitlökspotatis
Sötsyrliga aprikoser med mandelgrädde

Den här gången väljer vi att servera ost som förrätt. Det blir en liten bit brieost med torkade fikon, lagrad grevé i stavar och parmesan som chips. I stället för kex serverar vi rostad mandel.

Efter besök på Sävenfors lodge, ett toppenställe i Bergslagen för alla som gillar vin, friluftsliv, jakt och fiske, har vi fått inspiration till veckans viltgryta. Här lagad av älg med rotsaker, örter och jaktvin, men passar även till rådjur, vildsvin och hjort. Till älggrytan fick vi trollmos av lingon på norskt vis med vispad äggvita. Små kokta potatisar som krossas, penslas med smör och pressad vitlök och rostas i ugn 15 min. är ett gott tillbehör till grytan, moset och lite grönt.

Ljumma sötsyrliga aprikoser med mandelgrädde får runda av middagen med ett chokladdoppat flarn.

Det friska jaktvinet är veckans vin i och till grytan. Vinet tillverkas av Grythyttan Vin, numera i Sävenfors, av svenska bär i en lyckad kombination.

Och vad passar bättre att lyssna på än I Bergakungens sal av Grieg.

Triss i ost

Varsin ostassiett med parmesanchips, liten bit brieost med fikon, lagrad grevéost som stavar och rostade salta mandlar.

Parmesanchips är helt enkelt riven parmesanost som läggs på bakplåtspapper i små högar. Sätt in plåten i 200° ugn ca 5 min. Håll koll så de inte blir mer än ljust bruna.

Passa på att rosta sötmandlar i en ugnsform eller panna i 3-4 min. när ugnen är varm.

Rosta dem annars i torr stekpanna på spisen under skakning så de inte bränns.

Droppa lite olja över och strö på salt. Skaka om de lätt uppsvällda mandlarna med skal.

Mums som drinktilltugg och till alla ostar!

Viltgryta med bacon och jaktvin

4 port.

600 g grytbitar av älg, hjort eller rådjur
smör till bryning
4 skivor bacon i bitar
2 morötter i slantar
2 gula lökar i klyftor
1 bit rotselleri, ca 150g i små bitar
2-3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
10 svartpepparkorn
3 dl rödvin (gärna jaktvin)
kokande vatten
2 lagerblad
1 tsk timjan eller ett knippe färsk

Redning:
2 msk smör + 2 msk vetemjöl

Bryn grytbitarna i smör i en stekpanna. Lägg dem åt sidan.
Fräs bacon, morot, lök, selleri och vitlök i lite matfett i en stor gryta tills löken är blank.
Rör ner tomatpuré och häll på rödvin.
Lägg i det brynta köttet i grytan och häll på kokande vatten tills det täcker. Koka upp och skumma av.
Tillsätt kryddorna och sjud grytan försiktigt i 1-1½ tim. tills köttet är mört.
Red såsen genom att vispa ner en pastaredning av hoprört smör och mjöl (s.k. roux), lite i taget till önskad konsistens. Koka ihop det hela 3-4 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera grönsaker, rårört ”trollmos” och krossad ugnspotatis till.

Krossad ugnspotatis med vitlök

4 port.
8-10 potatisar
50g smält smör
2 vitlöksklyftor

Tvätta och koka potatisarna i ca 15 min.
Sätt ugnen på 200°.
Häll av potatisvattnet och lägg potatisarna i en ugnsform.
Krossa dem lätt med en stekspade så att de faller isär, men inte går sönder.
Blanda smält smör och pressad vitlök.
Pensla potatisarna med blandningen och salta lätt.
Sätt in i ugnen i ca 20 min tills potatisen fått fin färg och känns genombakad.

Trollmos

fluffigt lingonmos med inspiration från Sävenfors lodge

5 dl färska eller frysta lingon
1 dl socker
2 äggvitor

Rårör lingon och socker tills lingonen börjar mosa sig.
Vispa upp äggvitorna tills de blir fasta.
Häll i de rårörda lingonen och vispa ihop det hela med elvispen till fluffigt mos.

Inkokta aprikoser

4 port.

12-15 torkade aprikoser
Lag:
½ dl vatten + 2 msk socker
½ dl aprikoslikör
Mandelgrädde:
2 dl vispgrädde
50g mandelmassa

Låt de torkade aprikoserna ligga och dra i lagen i 10-15 min.
Häll lagen i en kastrull och koka ihop i några minuter.
Häll den över frukten i en skål eller i portionsskålar.
Servera vispad grädde med riven mandelmassa till och gärna ett knäckflarn med choklad.