Meny vecka 8

Västerbottenflarn med romcrème
Osso buco med gremolata,, havreris
Mangoglass med banan och yoghurt

Dags för italiensk vintermat. Osso buco på lammlägg – en av de godast tänkbara grytor. Orginalet lagas med kalvlägg, men nöt, lamm och gris går också bra. Kött med ben som efterkokas med lök, rotselleri, morot, krossade tomater och kryddor gör grytan saftig och smakrik. Servera gremolata som pricken över i. Saffransris eller pasta hör till.
Små ostflarn av smält lagrad hårdost i väntan på maten med fast yoghurt, romkorn och finhackad rödlök.
Snabblagad läskande mangoglass av fryst mango, fryst banan (i bitar) lite citronsaft och honung blir ett perfekt avslut.

Till grytan dricker vi Rosso di Montalcino från Col d'Orcia
och lyssnar påWhile My Guitar Gently Weepsav Georg Harrison som middagsgästerna Ann och Anders önskade.

Västerbottenchips

4 port.

ca 100g riven västerbottenost eller annan lagrad ost
Sätt varmluftsugnen på175°.
Riv osten eller köp färdigriven i påse.
Lägg den i små högar på bakplåtspapper.
Sätt in plåten i ugnen ca 5 min. tills allt är smält och formats till runda chips.

Att servera till:
2 dl fast yoghurt
1 liten burk valfri rom
1 liten finhackad rödlök

Osso buco på lamm

4 port.
4-6 skivor (ca1kg) lammlägg med ben
2 morötter
2 mellanstora gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 bit ( ca 150 g) rotselleri
olja
2 förpackningar (ca 600 g) krossade tomater
salt, peppar
1 tärning grönsaksbuljong + 1 dl vatten
2 lagerblad
1 tsk timjan
½ tsk oregano

Gremolata:
1 citroner
1 liten knippa persilja
2 vitlöksklyftor

Skala rotfrukter och lök.
Skär i bitar och fräs olja i en stor gryta som rymmer hela rätten.
Tillsätt tomaterna.
Bryn lammskivorna i lite olja i en stekpanna.
Salta och peppra lätt.
Lägg köttet ovanpå rotfruktsfräset.
Häll vin och buljong över köttet och grönsakerna.
Strö över timjan, oregano och lagerblad.
Låt sjuda under lock i 45 minuter till 1 timme.

Till gremolatan:

Skrubba citronen.
Riv citronskalet och blanda med finhackad persilja och vitlök.
Smaka av grytan med salt och peppar.
Strö över gremolatan strax före serveringen.
Servera kokt ris, saffransris eller pasta till grytan. 

Mangoglass med banan och yoghurt

4 port.

250 g fryst mango, i bitar
1 banan, skalad och fryst i bitar
1½ dl fast yoghurt
1 tsk pressad citronsaft
1 tsk honung
 
Mixa mango och bananbitar i en matberedare/mixer och blanda ner yoghurt.
Kör till glasskonsistens. Smaka av med lite citronsaft och lite flytande honung.
Servera glassen direkt.

Meny vecka 8


Vårvintersallad med svartkål, morötter, äpple och rödlök
Ribollita - bönsoppa
Karlsbadersemla med lingongrädde

Dags för fettisdag och att äta upp sig inför fastan som börjar på söndag och ända fram till påsk som i gamla tider. Här med friska lingon i grädden och ägg i vetedegen för smak och konsistens. 

Lite mathistorik som även passar in på den italienska soppan Ribollita som är en variant på Minestrone med basvaran vita bönor i stället för pasta. Börja middagen med en uppfriskande sallad av svart- eller grönkål, äpple och rödlök. Rostade kokta bovetegryn på toppen för knaprighet. 

 För er som tycker det räcker med en halvflaska rekommenderar vi  Stoneleigh Latitude Chardonnay till varmrätten. (finns även i helflaska)
På fettisdagen låter vi Paul Simon sjunga om Mardi Gras.

Vårvintersallad med svartkål och äpple

4 portioner
2½ dl havreris
400 g svart - eller grönkål
3 medelstora morötter
1 liten rödlök
1 rött svenskt äpple (syrligt och friskt)
1 dl rapsolja
1-2 msk äppelcidervinäger
½ -1 tsk salt och 5-6 varv på pepparkvarnen
2 msk rostade bovetegryn* eller solrosfrön

Koka havreriset i 13 min. i rikligt med vatten (som pasta).
Strimla färsk kål eller utgå från fryst grönt som tinats.
Vänd den i lite av oljan så att den mjuknar.
Skala och hyvla morötterna med potatisskalaren.
Skala och finklyfta rödlöken.
Lägg lökklyftorna i det nykokta avrunna ”riset” för mildare löksmak.
Skölj, kärna ur och tärna äpplet.
Blanda resten av oljan med vinäger, salt och peppar.
Blanda alla grönsaker och vänd försiktigt ner havreris och lök.
Häll på olje-vinägerblandningen och rör om.
Strö rostade frön över och ät bröd till om du äter salladen som ensamrätt.
*bovetegrynen måste koka först i ca 20 min., rinna av och rostas i torr het panna.

Ribollita - italiensk bönsoppa med bröd och ost som påminner om minestrone

4 port.
2 gula lökar (eller 1 röd och 1 gul)
4 vitlöksklyftor
3 morötter
100g rotselleri
olja för att fräsa lök och grönt
2 tärningar kycklingbuljong
1 liter vatten
1 pkt tomatkross (400g)
100g frysta haricots verts
1 pkt stora vita bönor (ca 400g)
1 pkt bacon
salt och peppar
½ tsk timjan
lite hackad persilja
ca 100 g flagad stark hårdost (västerbotten, prästost el.dyl)
1 baguette

Skala och hacka lökarna och vitlöksklyftorna.
Skala rotsakerna, skiva morötterna och tärna rotsellerin.
Fräs lökhack och rotsaker i olja i en rymlig gryta.
Tillsätt buljongtärningar och vatten.
Låt det hela koka på svag värme.
Tillsätt tomatkrosset efter några minuter och koka ytterligare 10-12 min.
Fräs under tiden bacon delad i 2 cm breda bitar i en stekpanna.
Flaga osten och häll de vita bönorna i en sil och skölj av dem.
Tillsätt vita och gröna bönor, timjan och lite salt och peppar.
Smaka av ordentligt.
Bryt brödet och lägg en bit i varje sopptallrik innan den heta soppan hälls över.
Toppa med bacon, persilja och ost.
Servera bröd med lite olja till soppan.

Karlsbadersemla med lingongrädde

20 semlor

100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
600 g vetemjöl
½ tsk hjorthornssalt
1 ägg till pensling
florsocker

Lingongrädde per semla:
1/2 dl vispgrädde
20 g mandelmassa
1 msk lingonsylt 

Smält smöret och blanda det med mjölken.
Smula i jästen.
Tillsätt mjöl, salt, socker, ägg, mald mandel och hjorthornssalt.
Kör degen i blandare 10 min.
Låt degen vila i 15 min.
Rulla 20 bullar och låt dem jäsa 30 min.
Pensla med uppvispat ägg. 
Grädda bullarna i 200° i ca 8 min.
Låt bullarna svalna.
Vispa grädden och riv ner mandelmassan.
Rör i lingonsylten och fyll ev. en spritspåse.
Skär av toppen på semlan till ett lock.
Spritsa lingongrädden på underdelen.
Lägg på locket och sikta lite florsocker på toppen.

Veckans meny V8

Mojo Rojo med rostad potatis
Varm sallad med fetaoströra och filé
Kronans kaka med bär och grädde

Sportlovsveckorna är i full gång med snö och slask, solsken och fågelsång. Allt som sig bör.
God mat vill vi alla ha vare sig vi sportar, jobbar eller lever i väntans tider på våren som snart knackar på.

Börja middagen med en tapasrätt- mustig Mojo Rojo på spanskt vis med rostad potatis. Ett gott och bra alternativ till pommes frites.
Recept på Varm sallad efterlyste en god vän nyligen. En sallad lagad av ugnsvarma rotfrukter och grönt serverar vi som veckans huvudrätt med några skivor god lammfilé och fetaoströra.
Som krona på verket blir det citron och mandelsmakande Kronans kaka med frysta bär och mjukvispad grädde.
En saftig god klassiker med gamla anor, lagad med kokt kall potatis. I dag använder vi mandelmjöl men det går lika bra att mala sötmandel på kvarn, som man gjorde förr.

Låt gärna skollovslediga barn eller barnbarn vara med och laga maten!

Till den varma salladen blir det Beaujolais Villages.
Veckans låt: Smooth med Santana.

Mojo Rojo med rostad potatis

4 port.

800 g potatis
2 msk olja
salt

Mojo Rojo
2 paprikor
1 pkt (400 g) krossade tomater
2 skivor vitt bröd
2 msk röd- eller vitvinsvinäger
4 vitlöksklyftor
1 krm chilipeppar
½ dl olja
1 krm salt

Sätt ugnen på 225 grader.
Skölj, dela och strimla paprikorna.
Sätt in dem i ugnsform för att grillas 5-8 min.
Tvätta potatisen och klyfta den. Häll olja i botten på en ugnsform.
Lägg i klyftorna, vänd runt dem så att de blir oljiga. Salta lätt.
Sänk ugnsvärmen till 200 grader och sätt in potatisklyftorna i ca 30 min.
Fortsätt nu med såsen. Smula sönder brödet och lägg det i en bunke.
Häll över vinägern. Låt stå ca 5 minuter tills brödet dragit åt sig vinägern.
Skala och hacka vitlöken.
Lägg den grillade paprikan i mixer/stavmixer tillsammans med brödet i vinäger och vitlöken. Mixa det hela kort.
Tillsätt tomatkrosset och kör blandningen till tjock såskonsistens.
Smaka av såsen med chilipeppar och salt.
Tillsätt lite olja i taget under fortsatt mixning tills det blivit en tjock sås.
Doppa de rostade potatisklyftorna i såsen.

Varm sallad med rot- och grönsaker
och fetaoströra

4 port.


4 rödbetor
4 morötter
2 rödlökar
2 msk rapsolja
salt och peppar
200 g frysta haricots verts
1 förpackning hjärtsallad (crunchita, baby gem el.dyl)
salt och peppar

Fetaoströra
1 förpackning fetaost (200 g)
2 dl matyoghurt
1-2 hackade vitlöksklyftor
hackad persilja
salt och peppar

Tillbehör
ca 500g lammfilé eller annat valfritt lättlagat kött
smör till stekning
salt, peppar.

Sätt ugnen på 175 grader
Skala rotsakerna och löken.
Klyfta rödbetorna och skär morötterna i långa stavar och lägg dem i oljad ugnsform i ca 25 min. Lägg i lökklyftorna efter 15 min. och bönorna strax före serveringen.
Skölj salladen och dela varje huvud längs med. Grilla salladen kort i en het ugnstålig panna i ugnen.
Blanda till fetaoströran av mosad fetaost, yoghurt, vitlök, persilja, salt och peppar
Salta, peppra och ringla lite olja över det grillade som serveras på fat eller var sin tallrik.
Bjud fetaoströran till.

Tillbehör
Toppa salladen med några skivor nystekt lammfilé eller annat gott om du vill förgylla salladen med lite protein.

Kronans kaka

Saftigt och gott av kokt potatis och mandelmjöl

3 st kokta kalla potatisar (ca300g)
3 ägg
2 dl socker
100 g rumsvarmt smör
3 dl mandelmjöl
1 citron, skal och saft
1 msk florsocker att pudra kakan
citronzest

Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och riv den kokta potatisen fint.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda ner den rivna potatisen i äggblandningen.
Rör ner det rumsvarma smöret (ska vara helt mjukt) och mandelmjölet.
Tvätta citronen noga och riv det gula skalet. Blanda det i smeten tillsammans med citronsaften.
Smörj en form med avtagbar kant och pudra med mandelmjöl.
Häll i smeten, jämna till ytan och ställ in i ugnen 40-45 minuter.
Vispa grädden och förbered bär eller sylt medan kakan står i ugnen.
Ta ut kakan och låt den svalna.
Pudra florsocker över kakan och strö på lite rivet citronskal.
Servera kakan ljummen med grädde och bär.