Västerbottengratinerade jordärtskockor med svamp
4 port.
2 dl riven Västerbottensost (el. annan smakrik ost)
400 g jordärtskockor, vatten och salt till kokning
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl kokspad
1 dl grädde
salt och peppar
200g rensade kantareller eller trattkantareller
smör till stekning
salt, peppar och lite timjan
Skala skockorna, skiva och koka dem mjuka i lättsaltat vatten knappt 5 min. Häll av och ta tillvara kokvattnet.
Fräs smör med mjöl i en kastrull, späd med spad och grädde.
Låt koka 5 minuter och smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 275° (250°varmluft).
Stek den delade svampen i smör, salta och krydda.
Smörj små portionsformar och lägg svampen i botten.
Fördela de skivade jordärtskockorna på svampen.
Häll såsen över och strö över osten.
Gratinera tills gratängen fått gyllene färg.