Laxfärsbollar med primörer

Trimbach Riesling blir bra till laxfärsbollarna.
Till den spelar vi Bossa Dorada med The Rosenberg Trio

Laxfärsbollar med primörer

4 port.

400 g fryst laxfärs
2 ägg
½ dl ströbröd
2 msk hackad gräslök
1 tsk salt
2 kryddmått peppar
1 fiskbuljongtärning
6 dl vatten

Gräslökssås:
5 dl silad fiskbuljong
1 dl fast yoghurt
hackad gräslök
salt, peppar

Tina laxen i en bunke.
Tillsätt äggen och rör till en ganska fast smet.
Strö över lite ströbröd, salt och peppar.
Smaka av smeten.
Blanda till fiskbuljong av tärning eller fiskfond och vatten i en låg vid panna.
Koka upp och håll på sparlåga medan du formar bollar av smeten med vattensköljda händer. Lägg de färdiga på vattensköljd skärbräda.
Lägg ner 10-12 bollar åt gången i det kokande vattnet.
Låt dem koka 4-5 min. tills de flyter upp.
Ta upp dem med hålslev el. dyl. och lägg åt sidan.
Sila fiskspadet i en annan kastrull och koka upp, rör ner lite yoghurt i taget under vispning och strö slutligen över gräslök. Smaka av.

Tillbehör:
nykokt färsk potatis
kokta rädisor
förvälld purjolök i bitar
några salladsblad
dill
Servera gärna laxbollarna med sås och sommarens grönsaker i var sin skål.
Variera det gröna efter egen smak och tillgång.