Tina laxen i en bunke. Tillsätt äggen och rör till en ganska fast smet. Strö över lite ströbröd, salt och peppar. Smaka av smeten. Blanda till fiskbuljong av tärning eller fiskfond och vatten i en låg vid panna. Koka upp och håll på sparlåga medan du formar bollar av smeten med vattensköljda händer. Lägg de färdiga på vattensköljd skärbräda. Lägg ner 10-12 bollar åt gången i det kokande vattnet. Låt dem koka 4-5 min. tills de flyter upp. Ta upp dem med hålslev el. dyl. och lägg åt sidan. Sila fiskspadet i en annan kastrull och koka upp, rör ner lite yoghurt i taget under vispning och strö slutligen över gräslök. Smaka av.
Tillbehör: nykokt färsk potatis kokta rädisor förvälld purjolök i bitar några salladsblad dill Servera gärna laxbollarna med sås och sommarens grönsaker i var sin skål. Variera det gröna efter egen smak och tillgång.