Till semlan tar vi en god kopp kaffe och lyssnar till Java Jive med Manhattanm Transfer.
Karlsbadersemla med lingongrädde
20 semlor
100 g smör 3 dl mjölk 50 g jäst ½ tsk salt 1 dl socker 1 ägg 600 g vetemjöl ½ tsk hjorthornssalt 1 ägg till pensling florsocker
Lingongrädde per semla: 1/2 dl vispgrädde 20 g mandelmassa 1 msk lingonsylt
Smält smöret och blanda det med mjölken. Smula i jästen. Tillsätt mjöl, salt, socker, ägg och hjorthornssalt. Kör degen i blandare 10 min. Låt degen vila i 15 min. Rulla 20 bullar och låt dem jäsa 30 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda bullarna i 200° i ca 8 min. Låt bullarna svalna. Vispa grädden och riv ner mandelmassan. Rör i lingonsylten och fyll ev. en spritspåse. Skär av toppen på semlan till ett lock. Spritsa lingongrädden på underdelen. Lägg på locket och sikta lite florsocker på toppen.