Moules frites

Vi väljer ett veteöl till musslorna: Wisby Weisse.
Gustav Lundgren och hans vänner spelar Manhã de Carnaval.

4 port.

1 kg färska blåmusslor i nät
1 medelstor gul lök
2-3 klyftor vitlök
½ tsk fänkålsfrön
½  röd paprika
3 dl torrt vitt vin
2 dl grädde
ev. 1- 2 dl fiskbuljong
olja till stekning
salt, nymald peppar
hackad persilja

Tvätta och skrapa musslorna rena. Släng bort dem som inte sluter sig eller är trasiga.
Lägg musslorna i kallt vatten.
Skala och hacka lök, vitlök och paprika.
Fräs det hackade i en stor kastrull med olja tills det mjuknar utan att ta färg.
Tillsätt vin, fänkålsfrö och musslor. Vänd runt och låt koka i 3-4 minuter.
Lyft upp musslorna och ställ åt sidan (ta bort dem som inte öppnats).
Tillsätt grädden och koka ihop vätskan. Smaka av och tillsätt fiskbuljong om det behövs.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg ner musslorna i kastrullen igen. Vänd runt och blanda ner persiljan.
Servera musslorna tillsammans med pommes frites och aioli.

Pommes frites
4 port.
4-5 stora potatisar
olja att fritera i 
salt

Skala och skär potatisarna i 5 mm tjocka strimlor. Lägg dem i kallt vatten ca 10 min. innan de breds ut på kökshandduk för att torka lite före friteringen.
Hetta upp 3-4 dl olja i en kastrull. Lägg i en vit brödskiva för att prova om det är tillräckligt hett - den ska få färg.
Lägg ner lite potatis i taget tills strimlorna får fin färg och är krispig (4-5 min).
Ta upp dem med hålslev och lägg på papper.
Salta lätt.

Aioli – vitlöksmajonnäs
2 dl olja
1 ägg
1 msk pressad citron
1 tsk salt
svart- eller vitpeppar
1-2 vitlöksklyftor

Häll alla ingredienser i en hög smal mixerbägare eller motsvarande.
Låt stå framme någon minut så alla ingredienser har samma temperatur.
Mixa med stavmixern i botten på kärlet på högsta hastighet.
Håll stilla tills det börjar bli krämigt och allt blandats väl.
Smaka av med kryddor.
Tips! Majonnäsen kan även smaksättas med chili, kryddgrönt eller annan valfri smak.