4 port. ½ gul lök ½ tsk kardemummafrön 1 tsk fänkålsfrön ½ tsk korianderfrön 2 msk rapsolja 1 msk riven färsk ingefära ½ urkärnad hackad färsk grön chili 1 tsk spiskummin 1-2 tsk salt 1 dl fast turkisk yoghurt (10%) 3 dl vatten 5 dl naturell yoghurt (3%) 1 dl hackad persilja
Skala och finhacka löken. Stöt kardemumma, fänkål och koriander i en mortel. Fräs löken i olja under omrörning tillsammans med ingefära och chili någon minut. Tillsätt spiskummin och salt och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt den fasta yoghurten och rör om och koka ihop det hela. Häll nu vatten, naturell yoghurt, hackad persilja och den frästa kryddblandningen i en mixer. Mixa samman det hela och smaka av om du vill ha mer av någon krydda. Ställ kallt tills den ska serveras. Lägg ev. i en isbit i varje glas/ portion för riktig svalka. Tips! Ta mer av någon annan krydda om du saknar någon.
Rågsnittar med grönt: Dela 4 skivor rågbröd i trekanter. Bred på smör och vänd i hackat kryddgrönt (persilja, gräslök el.dyl)