Meny vecka 43

Mojo rojo med ugnsbakade potatisklyftor
Biff Lindström med rårivna rödbetor, fetaostsås och potatispuré
Kardemummaäpplen på smörstekt bröd

Börja höstmiddagen med att ”dippa” ugnsstekta frasiga potatisklyftor i smakrik mojo rojo av grillad paprika och vitlök.
Laga saftiga Lindströmarsbiffar med rårivna rödbetor och kapris. Bjud en frisk fetaostsås med yoghurt och en len potatispuré till.
Till sist en variant på fattiga riddare – smörstekt rågbröd och mjukstekta äppelklyftor. Favoritkryddan kardemumma på toppen.

Den här veckan dricker vi en Merlot från Veneto i Italien.
Till menyn blir det musik med gitarr och vissling. Sultry Serenade med Toots Thielemans

Mojo Rojo med rostad potatis

4 port.

800 g potatis
2 msk olja
salt

Mojo Rojo
2 paprikor
1 pkt (400 g) krossade tomater
2 skivor vitt bröd
2 msk röd- eller vitvinsvinäger
4 vitlöksklyftor
1 krm chilipeppar
½ dl olja
1 krm salt

Sätt ugnen på 225 grader.
Skölj, dela och strimla paprikorna.
Sätt in dem i ugnsform för att grillas 5-8 min.
Tvätta potatisen och klyfta den. Häll olja i botten på en ugnsform.
Lägg i klyftorna, vänd runt dem så att de blir oljiga. Salta lätt.
Sänk ugnsvärmen till 200 grader och sätt in potatisklyftorna i ca 30 min.
Fortsätt nu med såsen. Smula sönder brödet och lägg det i en bunke.
Häll över vinägern. Låt stå ca 5 minuter tills brödet dragit åt sig vinägern.
Skala och hacka vitlöken.
Lägg den grillade paprikan i mixer/stavmixer tillsammans med brödet i vinäger och vitlöken. Mixa det hela kort.
Tillsätt tomatkrosset och kör blandningen till tjock såskonsistens.
Smaka av såsen med chilipeppar och salt.
Tillsätt lite olja i taget under fortsatt mixning tills det blivit en tjock sås.
Doppa de rostade potatisklyftorna i såsen.

Biff Lindström med råriven rödbeta och fetaostsås

4 port.


500 g lamm, vilt eller nötfärs
1 ägg
1 gul lök
1 stor eller 2 mindre råa rödbetor
1msk kapris
3/4 dl vatten
1 dryg tsk salt
vitpeppar, från kvarn
smör, till stekning

Skala och hacka löken fint. Skala och riv rödbetorna.
Blanda ihop färsen med ägg, lök, rödbetor och kapris.
Späd med vatten och krydda med salt och peppar.
Forma biffar och stek dem i smör.
De kommer att vara lätt rosa inuti pga rödbetorna.
Servera med kokt, gärna puréad potatis med lite mjölk.

Fetaostsås
200g fetaost eller motsvarande
2 dl fast naturell yoghurt
1 skalad hackad vitlöksklyfta
lite mald svartpeppar

Smula osten i en bunke.
Tillsätt yoghurt och vitlök och mosa samman med en gaffel.
Smaka av med lite peppar.

Kardemummaäpplen på smörstekt bröd

En förenklad variant på fattiga riddare, utan pannkakssmet.

4 port.

2 äpplen
½ dl vatten
några droppar citronsaft
3 msk socker
1 msk stött eller malen kardemumma
4 skivor surdegsbröd (eller annat valfritt bröd)
2 msk smör
Till servering:
2 msk fast yoghurt
ev. citronmeliss

Skala äpplena, skär dem i kvartar och ta ur kärnhusen.
Häll vattnet i en kastrull och låt det koka upp.
Skär ner äpplena i skivor eller bitar och låt dem koka långsamt i vattnet ett par minuter. Droppa gärna citronsaft över så att de inte mörknar.
Drag åt sidan medan du förbereder en blandning av socker och kardemumma på ett fat.
Låt smöret fräsa i stekpannan och stek brödskivorna på bägge sidor. Vänd dem nystekta i sockerblandningen.
Lägg upp på 4 assietter och täck brödet med äppelskivor eller bitar.
Sikta kardemummasockret över och lägg på en klick yoghurt och ev. citronmeliss

Veckans meny V43

Sommartiden går mot sitt slut, men ännu finns årets skörd av squash och plommon i grönsaksdiskarna.
En len och god mixad squashsoppa med smörstekt svamp får inleda middagen eller avnjutas som ensamrätt. (Vi hällde den i termos och tog med på cykelutflykt en solig höstdag).
Veckans huvudrätt är en god klassiker som lätt faller i glömska - laxpudding eller laxgratäng, som våra matgäster föredrog att kalla den. Jag utgick från fryst laxsida som rimmades (saltades) över natt under upptiningen, men det går även att laga med gravad lax. Servera smält smör och en fräsch sallad eller gröna bönor med små cocktailtomater till. Plommon och mandel är en perfekt smakkombo.
Utgå från riven mandelmassa och färska plommon. En läckerkaka med mjukvispad grädde till dessert eller till go'fikat.

Vi har vid en stor provning valt veckans vin: Louis Jadot Coteaux Bourguignons Blanc.
Den här veckan tittar ner vi på jorden From Gagarin´s Point of View, med EST

Squashsoppa med svamp

4 port
½ gul lök
2 klyftor vitlök
4 msk olja
2 squash
8 dl vatten
2 blad färsk hackad basilika eller 1 krm torkad basilika
½ tsk salt
varv på vit- eller svartpepparkvarn
2 dl grädde

Fräst svamp- och lökhack:
ca 2 dl färsk svamp eller 1dl fryst eller konserverad
½ gul lök
smör
salt, peppar

Skala och hacka lök och vitlök till soppan.
Fräs lökhacket i en stor kastrull med olja.
Skölj, putsa av och tärna squashen.
Lägg tärningarna i kastrullen och fräs i några minuter.
Tillsätt grönsaksbuljongtärning, oregano, basilika, salt, peppar och vatten. Rör om och koka upp.
Koka på medelvärme, gärna med lock i15- 20 minuter.
Fräs under tiden rensad, delad svamp med hackad lök i lite smör.
Salta och peppra och drag åt sidan.
Tillsätt grädden i soppan och mixa det gröna till slät soppa med stavmixer.
Smaka av soppan och servera med svamphacket som tillbehör

Laxgratäng

4 port
400 g lax som lenrimmas (saltas) över natt eller i någon timme (gravad lax fungerar också bra, men minska då på saltet i rätten)
8 medelstora potatisar
½ purjolök
hackad dill
3 ägg
4 dl mjölk
½ tsk salt
vit- eller svartpeppar från kvarn ( jag blandar alltid i kvarnen)

Putsa av, ta bort ev. ben i laxsidan.
Rimma (salta laxen) med 1 tsk salt och ställ den kallt över natten (eller 1-2 tim.).
Sätt ugnen på 200° (175° varmluft).
Skiva laxen tunt.
Skala och skiva potatis ganska tunt, gärna i matberedare.
Putsa av, skölj och skiva även purjolöken tunt.
Varva potatis, lax, dill och purjolök i en smord och bröad ugnsform.
Salta lite på potatisen och lägg potatis underst och överst.
Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar och häll det i formen.
Grädda puddingen/gratängen tills äggstanningen stelnat i nedre delen av ugnen 50-60 min.
Servera gratängen med smält smör och en fräsch sallad.

Plommonkaka

ca 20 färska plommon (ca 500g)
200 g mandelmassa
2 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
bakplåtspapper

Sätt ugnen på 200° (175 °varmluft).
Skölj, dela och kärna ur plommonen.
Riv mandelmassan och vänd ner de uppvispade äggen.
Tillsätt vetemjöl och bakpulver.
Lägg bakplåtspappret på en mindre långpanna ca 20x30cm.
Häll smeten i den pappersklädda formen.
Lägg plommonen med kupiga sidan upp i kaksmeten.
Grädda i 10-12 min. tills kakan fått fin färg.
Låt svalna lite.
Strö florsocker på kakan, skär i tre- eller fyrkanter och servera med en klick mjukvispad grädde.