Meny vecka 47

Grillost med svarvade rödbetor
Persiljenudlar med kycklingwok
Kronans kaka, mjuk mandelkaka med potatis serverad med bär och grädde

Färgglad mat i grå november.
Persiljegröna nudlar och vitaminrika färgglada grönsaker med apelsinsås i kycklingwoken.
Unna dig en Kronans kaka, mjuk mandelkaka med potatis serverad med bär och grädde.

Till nudlarna dricker vi en Riesling från Chile: Digno.
Veckans låt: A Night Like This med Caro Emerald.

Grillost med svarvade rödbetor, sallad och pumpafrön

4 port.

2-3 färska rödbetor
50g rostade pumpafrön
1 pkt (200g) grillost
1 påse machésallad eller annan småbladig sallad
olja att steka i + att ringla över varje portion
flingsalt
några varv på pepparkvarnen

Skala och svarva, riv eller strimla rödbetorna i mindre bitar.
Rosta pumpafröna kort i torr het stekpanna.
Skölj ev. salladen och låt den rinna av på hushållspapper.
Skär grillosten i långsmala bitar eller kuber.
Stek dem på bägge sidor i het panna med lite olja.
Lägg upp portionsvis med sallad i botten, fördela rivna rödbetor och den stekta osten.
Ringla olja över, salta och peppra lätt och strö till sist över de rostade fröna.

Asiatisk kycklingwok med persiljenudlar

4 port.
400g kycklingfiléer
salt och peppar
1 palsternacka
1 rödlök
1 purjolök
1 röd paprika
1 pkt sockerärter
olja att steka i
2 dl kycklingbuljong
2 msk soja
saften av ½ apelsin
sesamfrön

Persiljenudlar:
1 pkt äggnudlar
1 stor bukett slätbladig persilja
2 vitlöksklyftor
½ dl rapsolja

Skär kycklingköttet i bitar.
Skala och skär palsternackan i smala sneda bitar.
Strimla den skalade rödlöken, ansade purjolöken och sköljda urkärnade paprikan.
Dela ev. sockerärterna på mitten.
Hetta upp lite olja i en wokpanna eller stekpanna.
Lägg i kycklingen och låt den få fin färg på hög värme.
Salta och peppra.
Tillsätt alla grönsakerna och låt fräsa med i några minuter under omrörning.
Häll på buljongen, sojan och den pressade apelsinsaften.
Låt småkoka i några minuter, salta och peppra.
Mixa den grovt delade persiljan med lite stjälk kvar i en matberedare.
Tillsätt de skalade, delade vitlökarna och kör en kort stund.
Häll lite olja i taget i tubröret och mixa till slät konsistens.
Vänd ner de nykokta nudlarna.
Servera woken på en bädd av persiljenudlar.
Strö lite sesamfrön över.

Kronans kaka

saftigt och gott av kokt potatis och mandelmjöl

3 st kokta kalla potatisar (ca300g)
3 ägg
2 dl socker
100 g rumsvarmt smör
3 dl mandelmjöl
1 citron, skal och saft
1 msk florsocker att pudra kakan
citronzest

Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och riv den kokta potatisen fint.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda ner den rivna potatisen i äggblandningen.
Rör ner det rumsvarma smöret (ska vara helt mjukt) och mandelmjölet.
Tvätta citronen noga och riv det gula skalet. Blanda det i smeten tillsammans med citronsaften.
Smörj en form med avtagbar kant och pudra med mandelmjöl.
Häll i smeten, jämna till ytan och ställ in i ugnen 40-45 minuter.
Vispa grädden och förbered bär eller sylt medan kakan står i ugnen.
Ta ut kakan och låt den svalna.
Pudra florsocker över kakan och strö på lite rivet citronskal.
Servera kakan ljummen med grädde och bär.

Meny vecka 47

Adventsquesadilla med ost och skinka
Hemlagad pasta med saffranssås
Pepparkakssandwich

Vintern kom i år till första advent till glädje och lite bekymmer.
Längtan efter ljus, traditionella glöggmingel och samvaro förverkligas.
Vi dricker Skogsglögg till nystekta quesadillasnittar fyllda med julskinka, senap, ost och äpple.
Lagar egen pasta och blandar den med en färg- och smakrik saffranssås. När vi ändå är igång kavlar vi pepparskakdeg och lägger glass emellan som pepparkakssandwich.
Glad och väldoftande advent!
Till pastan blir det Pinot Noir från Jura medan vi lyssnar på Leaves That Are Green.

Adventsquesadilla med julskinka

4-6 port.
4 tortillabröd, runda tunnbröd, Njalla el.dyl
1-2 msk skånsk senap
3-4 skivor julskinka
1 äpple
8-10 skivor ost

Bred senap tunt på varje bröd.
Lägg skinkskivor, tunt skivat äpple och ost på varannan skiva.
Lägg de resterande ovanpå.
Stek i medelvarm stekpanna på båda sidor tills osten smälter.
Skär quesadillan i bitar och servera.

Hemlagad pasta med saffranssås

4 port

4 port nykokt pasta (hemlagad eller färdigköpt)
150g färsk spenat
ev. 400g mindre eller delade kycklingfiléer
smör/rapsolja till stekning

Saffranssås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1-2 msk olja från soltorkade tomaterna på burk
grön buljongtärning
1 msk tomatpuré
1 pkt saffran
3 dl kokande vatten
salt och peppar
2 dl vispgrädde
50 g parmesan att riva
1 burk (150 g) soltorkade tomater i olja

Tillbehör
riven parmesan

Sås
Skala och hacka lök och vitlöksklyftor.
Fräs dem i tomatolja, tillsätt buljongtärningen, saffran, tomatpuré och kokande vatten. Låt såsen koka en kort stund tills löken blir mjuk.
Tillsätt grädden och småkoka ytterligare några minuter. Salta och peppra såsen lätt.
Ställ såsen åt sidan medan du bryner kycklingen runt om.
Krydda med salt och peppar. Tillsätt en aning vatten, sänk värmen och låt dem bli genomstekta under lock ca 15 min.
Skiva upp, varmhåll och servera dem till pastarätten.
Dags att koka pastan i rikligt med vatten.
Riv parmesanosten och strimla tomaterna.
Hetta upp såsen när övriga ingredienser är färdiga.
Smaka av ordentligt.
Tillsätt slutligen de strimlade tomaterna.
Vänd ner nykokt avrunnen pasta i såsen strax före serveringen.
Servera pastan i sås varvad med spenatbladen på varma djupa tallrikar.
Låt var och en riva lite parmesan över och lägga kyckling på sin tallrik.

Pepparkakssandwich

4 port.

8 valfria pepparkakor
ev. 2 dl florsocker och 1-2 msk äggvita till glasyr
½ liter vaniljglass

Köp färdiga pepparkakor, färdig pepparkaksdeg eller gör en egen deg och grädda pepparkakor för bakglädjen och den härliga doftens skull.
Gör glasyr och fyll en spritspåse av bakplåtspapper om du vill ha extra snygga pepparkakor.
Ta fram glassen ur frysen, bred ut ett tjockt lager på bakplåtspapper och ta ut ”glasspepparkakor” med samma mått som du använt tidigare.
Lägg glassen mellan 2 pepparkakor eller bred bara på mjuk, men inte smält glass på kalla pepparkakor.

Veckans meny V47

Vi tänder vårt första ljus i advent med hopp.....
Passa på att bjuda hem några vänner på julinspirerad mat när ni gjort adventsfint. Fänkålscarpaccio är en bra start, tunt hyvlad fänkål som marineras med god olja, lagrad ost och rostade frön. Saffransgult havreris med grillat grönt och mozzarellaost rullad i hasselnötssmör doftar och smakar lite jul. Imponera sedan på gästerna med kristerade pepparkakor som sandwichglass.
Spela Tänd ett ljus med gruppen Triad för riktig julfeeling.
Veckans vin är från Österrike och heter Bergh Grüner Veltliner.

Fänkålscarpaccio

4 port.

Carpaccio innebär oftast rått kött som marinerats. I det här fallet har vi använt fänkål. Den färska fänkålen mjuknar av olja och kryddor och blir ännu mer aptitlig med ost och nötsmakande frön.

1 fänkålsstånd
1 dl solrosfrön
2 dl riven västerbottenost
½ dl- ¾ dl rapsolja (kallpressad)
½ tsk flingsalt
svartpeppar från kvarn

Skölj och ansa fänkålen
Skär bort botten och finstrimla kålen på mandolin (eller tunt med vass kniv).
Rosta solrosfröna i torr hett stekpanna, skaka och rör lite i 1-2 min.
Riv osten fint.
Fördela den skivade fänkålen på 4 tallrikar.
Ringla över olja, salta och peppra.
Låt stå och dra 5 min.Fördela osten och strö de rostade fröna över .
Garnera med de fina dilliknande vipporna från fänkålen.

Saffranshavreris med grillade grönsaker, nötglaserad mozzarellaost

4 port.

2½ dl havreris
vatten och salt
2 dl grönsaksbuljong
1 pkt saffran
2 palsternackor eller morötter
1 stor eller 2 mindre broccoli
2 röda lökar
2 paprikor
ev. ½ squash
rapsolja
salt, peppar
100g hasselnötter
2 msk smör
300 g mozzarellakulor eller kuber

Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Skala och skär palsternackor eller morötter på längden i stavar.
Skölj och dela broccolin i buketter med skaft.
Skala och skär lökarna i klyftor.
Skölj, kärna ur och dela paprikorna i breda klyftor.
Skär squashen i cm-tjocka halvmånar.
Lägg de delade rot- och grönsakerna i en oljad långpanna och rör om.
Sätt in dem i ugn och rosta ca 15 min.
Rör om bland grönsakerna i ugnen ett par gånger under rostningen.
Koka under tiden havreriset i rikligt med vatten (som till pasta) i ca 13 min
Hacka under tiden hasselnötterna. Rosta dem i stekpanna, tillsätt smör och dra åt sidan. Koka upp buljongen och tillsätt saffran.
Häll av vattnet från det kokta riset och häll över saffransbuljongen.
Låt det dra och ånga av på varm platta.
Rulla mozzarellan i nötsmöret.Lägg upp på saffransriset och de färgrika nyrostade grönsakerna på fat.
Toppa med de nötiga ostkulorna.

Pepparkakssandwich

4 port.

8 valfria pepparkakor
ev. 2 dl florsocker och 1-2 msk äggvita till glasyr
½ liter vaniljglass

Köp färdiga pepparkakor, färdig pepparkaksdeg eller gör en egen deg och grädda pepparkakor för bakglädjen och den härliga doftens skull.Gör glasyr och fyll en spritspåse av bakplåtspapper om du vill ha extra snygga pepparkakor.
Ta fram glassen ur frysen, bred ut ett tjockt lager på bakplåtspapper och ta ut ”glasspepparkakor” med samma mått som du använt tidigare.
Lägg glassen mellan 2 pepparkakor eller bred bara på mjuk, men inte smält glass på kalla pepparkakor.