Meny vecka 48

Julbruschetta med skinka, äpple och grönt
Lax
pudding, brynt smör, vintersallad med grönkål, äpple och rödlök
Pepparkakscheesecake i glas med lingon

Till Laxpuddingen njuter vi av ett vin från Jura: Tissot & Potel La Sixième Côte Chardonnay
Veckans låt: Skating in Central Park med The Modern Jazz Quartet.

Julbruschetta

4 port.

8 skivor baguette
några droppar olja
1-2 msk skånsk senap
lite vintergrönt t.ex. machésallad, grönkål el. dyl.
4 stora skivor griljerad skinka
1 äpple i tunna klyftor

Rosta baguetteskivorna i torr het stekpanna.
Droppa lite olja på varje skiva och bred på senap efter egen smak.
Lägg lite vintergrönt på varje skiva.
Dela skinkskivorna mitt itu.
Vecka dem lite snyggt på varje brödbit.
Stick in en äppelklyfta mellan ”skinkvecken”.
Servera till glöggen som förrätt eller på glöggmingel.

Laxpudding

4 port.

400 g lax (som saltas över natt eller några timmar, alt. gravad lax)
8 medelstora potatisar
1 purjolök
hackad dill
3 ägg
4 dl mjölk
½ tsk salt
peppar från kvarn ( jag blandar alltid svart och vitpeppar)
Brynt smör:
150 g smör

Putsa av, ta ev. bort ben i laxen.
Rimma (salta laxen) med 1 tsk salt och ställ den kallt över natten.
Sätt ugnen på 175° varmluft.
Skiva laxen tunt.
Skala och skiva potatis ganska tunt, gärna i matberedare.
Putsa av, skölj och skiva även purjolöken tunt.
Varva potatis, lax, dill och purjolök i en smord och bröad ugnssäker form.
Salta lite på potatisen och lägg potatis underst och överst.
Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar och häll det i formen.
Grädda puddingen tills äggstanningen stelnat i nedre delen av ugnen 50-60 min.
Servera laxpuddingen med brynt smör och sallad.
Lägg smöret i en kastrull och smält det på ganska hög värme.
Börja vispa smöret när det börjar bli gyllenbrunt.
När du vispar hindras mjölksocker och proteiner från att brännas.
Fortsätt att vispa tills smöret är lagom brynt vid 125°. Använd termometer.
Smöret ska ha en kolaaktig doft.

Cheesecake i glas med pepparkakor och lingon

4 port.

1½ dl tinade frysta lingon
½ dl florsocker
Färskostkräm
100 g färskost
1 dl vispgrädde
8-10 pepparkakor

Rulla frysta lingon i florsocker.
Vispa färskost och grädde fluffigt.
Varva krämen med krossade pepparkakor och lingon i glas.

Meny vecka 48

Buljongkokta palsternackor med belugalinser
Ris med fryst sparris, räkor och gräslök
Cheesecake i glas med pepparkakor och lingon

Ny månad, dags att vända blad och glädjas över att det snart är vintersolstånd och att dagarna så småningom blir längre.
Palsternackor kokta i buljong blir en läcker förrätt med kokta belugalinser, som ser ut som svart kaviar. Ris med räkor och sparris kräver ingen lång matlagning. Currysmör, paprika och gräslök för smak och färg.
Till dessert cheesecake i glas med smulade pepparkakor och frostiga lingon.
Bengt har varit i storstan och smakat ungerskt
krispigt vin från Tokaj Carpinus Tokaj Dry. Friskt till risrätten.
När vi lagar maten lyssnar vi på Tanita Tikaram med Twist in My Sobriety.

Buljongkokta palsternackor med marinerade belugalinser

4 port.

5 - 6 palsternackor
5 dl grönsaksbuljong

Marinerade linser:
2 dl belugalinser
vatten, salt
1 dl rapsolja
½ dl vitvinvinäger
lite salt och peppar
hackad rödlök

Börja med att skölja och koka linserna i lättsaltat vatten. Koka dem långsamt i ca 20 min.
Skala och skär palsternackorna i långa tunna skivor.
Koka upp buljongen i en låg vid panna och koka
palsternacksskivorna på låg värme i 5-8 min. tills de är mjuka, med lite motstånd.
Häll av kokvattnet från linserna.
Gör en marinad av olja, vinäger, salt och peppar.
Häll marinaden över linserna.
Fördela de marinerade linserna över palsternackorna.
Strö till sist över den hackade löken.

Ris med räkor, paprika, sparris och currysmör

4 port.
4 dl långkornigt ris

300g räkor utan skal
1 liten vitlöksklyfta
100g smält smör
1 msk curry
1 tärnad röd paprika
1 pkt frysta sparris
1 dl hackad persilja
1 msk färskpressad citronsaft

Tina räkorna om de varit frysta.
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
Skala och finhacka vitlöken.
Smält smöret och blanda det med vitlökshack och curry.
Skölj, kärna ur och hacka paprikan till små tärningar.
Förväll sockerärterna 2-3 mim. i kokande vatten och salt.
Dela dem i mindre bitar.
Häll av kokvattnet från riset och låt det ånga av.
Lägg i räkorna och paprikatärningarna och sockerärter i bitar.
Pressa citronsaft och strö på hackad persilja.
Lägg upp i serveringsskål eller gryta och häll det kryddade smöret över.
Vänd runt med serveringsbesticken så att allt blandas ordentligt.

Cheesecake i glas med pepparkakor och lingon

4 port.
1½ dl tinade frysta lingon
½ dl florsocker

Färskostkräm
100 g färskost
1 dl vispgrädde
8-10 pepparkakor

Rulla frysta lingon i florsocker.
Vispa färskost och grädde fluffigt.
Varva krämen med krossade pepparkakor och lingon i glas.

Veckans meny V48

Anders braskar och December börjar frostigt. Vi njuter av dygnets ljusa timmar och vackra solnedgångar. En inspirerande och uppiggande tid för många av oss som tycker om julens dofter, smaker och musik. Planera in några timmar för knäckebrödsbak. Hembakat vörtknäckebröd är enkelt att baka, men tar lite tid att kavla och grädda. Bjud in vänner och gör det till en adventsträff med glühwein och härlig samvaro.
Servera veckans meny vid detta eller annat tillfälle. Sätt in rotsellerin skuren i stora trekantiga biter att bakas i ugnen 1 tim. Förbered under tiden Gremolatan, lägg den som ett täcke på fisken och laga den i ugnen medan ni äter förrätten.Blåbärsdesserten är mycket enkel och uppfriskande med frysta bär, youghurt, kardemumma, och rostade havregryn med socker och smör.
Njut av en Château Bouscassé till fisken, och lyssna på en Djangolåt spelad av The Rosenberg Trio. Nuages (moln)
Glad advent!

Bakad rotselleri med rostade nötter och brynt smör

4 port.

1 liten eller bit rotselleri (ca 600 g)
2 msk olja
½ tsk salt
50g hasselnötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
50 g smör
½ dl parmesanost
hackad persilja

Sätt ugnen på 200°C.
Skär bort rotfästet och skär ren och skölj rotsellerin men låt det mesta av skalet sitta kvar.
Skär rotsellerin i ca 10 bitar, lägg i en ugnsform och blanda med olja och salt. Baka i ugnen ca 1 timme, tills den mjuknar.
Rosta under tiden nötterna och hacka dem grovt.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Bryn smöret i en liten kastrull. Lägg i lök och vitlök och låt fräsa på medelvärme tills de mjuknar.
Riv parmesanosten.
Skeda över löksmöret och strö över finriven parmesan och persilja och slutligen de rostade nötterna vid servering.

Fisk Gremolata

4 port.

600g fiskfilé (lax eller torsk)
salt och peppar
Gremolata.
1 knippe persilja
1 citron
2 vitlöksklyftor
50g parmesanost
3 msk olja

Smörj en ugnssäker form och sätt ugnen på 175 grader.
Krydda fisken och lägg den i formen.
Hacka persiljan.
Riv skalet av citronen, riv osten och hacka vitlöken.
Blanda samman alla ingredienser.
Bred röran över fisken.
Ugnsbaka fisken i ca 20 min.

Tillbehör:
Skala och koka under tiden potatis och morötter(200g/pers.)
Skär dem i klyftor och stavar och koka dem mjuka i 1 liter grönsaksbuljong.
Servera dem nykokta med 2 dl av buljongen eller pressa dem och servera rotsakerna och varma haricots verts till rätten.

Blåbärsdessert med havrefras

4 port.

250 g blåbär (alt. hallon och blåbär)
2 msk florsocker
2 dl havregryn
1 msk smör eller margarin
2 msk strösocker
½ tsk stött kardemumma
2 ½ dl fast yoghurt

Rör de frysta bären med florsocker och låt dem tina i rumstemperatur.Rosta havregrynen gyllenbruna i stekpanna tillsammans med matfett och lite socker.
Stöt kardemummakärnor och blanda dem med yoghurten.
Varva bären med yoghurt och havrefras i serveringsglas.