Rostad rotsakssoppa med rågbrödstärningar och persiljepesto
4 port
3 medelstora potatisar
2 morötter
2 palsternackor
1 gul lök
1 msk smör/rapsolja
1 grön buljongtärning
5 dl vatten
1-2 dl mjölk
salt. peppar
Smaksättare:
4 skivor tärnat rostat rågbröd
persiljepesto, se recept nedan
Skala rotsaker och potatis.
Hacka löken och skär rotsakerna i bitar.
Fräs löken i lite fett i en kastrull och tillsätt rotsaksbitarna.
Koka under tiden upp vattnet.
Häll det över rotsaksfräset och buljongtärningen.
Rör om och låt det hel sjuda i 10-15 min.
Rosta rågbrödstärningarna i torr stekpanna.
Mixa de kokta rotsakerna i kastrullen med en stavmixer till en slät soppa.
Tillsätt mjölk till önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Persiljepesto
1 stor knippa persilja
50g solrosfrön
2 vitlöksklyftor
50g lagrad ost
½ -1dl rapsolja
lite salt och peppar
ev. pressad citron
Börja med att rosta solrosfröna i ugn eller i torr het stekpanna.
Grovhacka persiljan, även lit av stjälkarna.
Häll solrosfröna i en matberedare och kör fröna till grovmalen konsistens.
Tillsätt den grovt hackade persiljan och kör den till finhackad.
Lägg i skalade, delade vitlöksklyftor.
Tillsätt finriven ost och droppa i olja under maskinens gång till lös konsistens.
Smaka av med salt och peppar och ev. lite citronsaft.