Färsjärpar
4 port.
500 gram valfri färs (nöt-, lamm-, veg- eller kycklingfärs)
1 stort ägg
1½ dl mjölk
½ dl ströbröd
1 liten hackad gul lök,
1 tsk salt
8-10 varv peppar från kvarn
½ tsk torkad timjan
2 rödlökar smör att steka i
Lägg ströbrödet i mjölken i en bunke.
Tillsätt färsen, ägg och salt.
Skala och hacka löken.
Blanda ner lök, peppar och timjan.
Rör färsen slät tills den håller ihop.
Forma ”järpar” dvs. långsmala biffar med vattensköljda händer.
Stek biffarna gyllenbruna runt om i panna.
Skala och skär rödlökarna i klyftor. Låt dem steka tillsammans med biffarna mot slutet.
Varm rödbetssallad med fetaost och valnötter4 port.
8-10 rödbetor
vatten
1 pkt (200g) fetaost
100 g valnötter
Dressing:
4 msk oliv- eller rapsolja
2 msk rödvinsvinäger
salt, peppar
Skölj och skär bort rottrådar och fästen på rödbetorna.
Lägg dem i kokande vatten och koka 35-40 min. på svag värme tills de känns mjuka. Spola dem då under kallt vatten och skala dem genom att skjuta av skalen som först lossas med kniv.
Dela dem i klyftor och lägg dem på serveringsfat.
Skär fetaosten i tärningar eller smula den över rödbetorna.
Bryt sönder valnötskärnorna och strö dem över.
Blanda olja, vinäger, salt och peppar och häll över den ljumma salladen.