Vårgrön smörgås
4 st.
Receptet är för oss som har tid och lust att planera maten. Allt utom picklad lök och ärthummus går att köpa. Ärthummus tar mindre än 5 minuter att göra. Häll olja och vinäger över lökringarna om du inte vill pickla.
4 skivor briochebröd (se recept)
1 sats ärthummus (se nedan)
12 picklade rödlöksringar (se recept)
ärtskott –hemodlade eller köpta
Odla egna ärtskott - busenkelt, men tar 1 vecka tills de sticker upp.
Leta fram 2 likadana plastburkar (glasstråg) som sätts i varandra.
Gör ett hål i varje hörn av det ena plasttråget med en provsticka el. dyl.
Det är praktiskt när man vattnar sina frön och håller jorden fuktig under groddningen.
Sätt burkarna i varandra.
Blötlägg 2 dl torkade gula ärter över natten.
Häll av vattnet.
Fyll den översta burken till hälften med blomjord.
Fukta jorden och fördela ärterna över hela ytan.
Fukta en gång till och ställ burkarna i rumstemperatur, gärna på fönsterbänken.
Se till att fukta groddarna varje dag, ev. med sprayflaska i ca 6 dagar innan du ser det första gröna sticka upp. Fortsätt fukta odlingen även när du börjat skörda.
Skotten kommer att växa ut på nytt 1 eller 2 gånger.
Grön ärthummus
4port.
½ påse (250 g) frysta ärter
1 vitlöksklyfta
1tsk saft av citron
1 dl olja
salt och peppar
Spola de frysta ärterna under rinnande vatten i ett durkslag.
Mixa dem i en matberedare eller med en stavmixer med den skalade vitlöksklyftan och olja.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.