
Chris Rea sjunger Driving Home for Christmas.
Försök att sticka ner korvskivorna, lök och äppelklyftor så snyggt som möjligt,
på högkant mellan rotsaksskivorna. Strö över senapsfrön.
Sjud det hela tills rotsakerna känns mjuka men har lite motstånd.
Blanda samman crème fraiche eller gräddfil med senap.
Servera bröd och senapscrème till rotsakspannan.
Sätt ugnen på 160°.
Vispa ägg och socker luftigt i en bunke.
Smält smöret och häll i mjölken och saffran. Rör om.
Sikta vetemjölet blandat med bakpulvret och saltet över äggvispet.
Tillsätt även det smälta smöret med mjölk och saffran.
Rör om ordentligt eller vispa kort med elvisp och häll halva smeten i den
smorda formen.
Riv mandelmassa över smeten och strö ev. på russin.
Tillsätt resten av kaksmeten och bred ut.
Strö över den hackade mandeln och pärlsockret.
Sätt in i ugnen ca 40 min. Prova med sticka att den känns färdig.
Veckans förrätt: Före revbensspjällen dukar vi fram en liten silltallrik med rödbetstzatziki, hembakat knäckebröd, cheddarost och ägghalvor.
Veckans dessert: Som en härlig avslutning på julmiddagen äter vi Saffransglass med björnbär.
Glassen blandar man ihop 1 eller 2 dagar i förväg av vispgrädde, osötad kondenserad mjölk och saffran. En vacker och god dessert som slut på en julmysig dag med skön musik av The Real Group och ett vin från Bergerac i glaset.
Häll
Ta ut spjällen och pensla på rikligt av den hopkokta såsen.
Griljera i 10-15 min. tills spjällen ser saftiga och glänsande ut.
Servera smakrik chutney och gräddfil förutom rödkål (varm eller som sval coleslaw).
1 sats
100g inlagda rödbetor
1 stor klyfta vitlök
1½ dl turkisk yoghurt
Dow´s Crusted Port