Cajsa Wargs skinka
2-3 kg kokt rimmad skinka
1 tsk hela nejlikor
2 tsk kryddpepparkorn
1 tsk rosmarin
5-6 lagerblad
Dra nätet av skinkan.
Skär bort svålen och lite av fettet så det bara blir en tunn fettrand.
Sätt ugnen på 150 grader (125 grader varmluft).
Riv av en rejäl bit aluminiumfolie och lägg skinkan på folien.
Stöt kryddorna i en mortel.
Klappa in kryddorna runt om skinkan och svep ihop folien.
Låt skinkan dra åt sig kryddorna och bakas i 15-20 min.
Kryddorna ersätter griljeringen och är ett gammalt sätt att ugnsbaka skinka.
Krämig rotsaks- och grönkålsgratäng
4 port.
3 medelstora potatisar
1 bit rotselleri, ca 150g
1 liten kålrot, ca 300g
5-6 grönkålsblad
3 vitlöksklyftor
5 dl grädde eller grädde+mjölk
riven muskot, knappt ½ nöt
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
olja till stekning och smörjning av formen
ca 3dl riven smakrik ost
½ dl ströbröd
Skala potatis, selleri och kålrot.
Repa kålen från stammen och grovhacka kålen.
Strimla potatis, selleri och kålrot i tändstickssmala strimlor för hand eller med maskin med rivskiva för strimlor.
Sätt ugnen på 175 grader (varmluft).
Smörj en gratängform med olja.
Fräs grönkål och vitlök i en rymlig stekpanna med olja.
Tillsätt rotsaksstrimlorna och rör om. Låt dem bli en aning mjuka men ej stekta.
Salta och peppra.
Koka upp grädden och tillsättriven muskot, salt och peppar.
Riv osten.
Häll de blandade rotsakerna och kålen i ugnsformen.
Häll över grädden, strö över osten och slutligen lite ströbröd.
Gratinera i ugn i ca 45 min.
Sänk värmen mot slutet om ytan börjar blir för mörk.
Servera gratängen till julskinka eller bara med bröd och sallad.
Julsallad med rödkål och apelsin
4 port.
1 klyfta hyvlad rödkål, 300 g
1 huvud hjärtsallad
1 apelsin
2 msk citronolja
salt och peppar
½ msk färsk riven ingefära
10 hackade hasselnötter
Strimla kålen, gärna med osthyvel.
Slaka kålen lätt, häll kokande vatten över i ett durkslag.
Låt rinna av väl och kallna.
Skär bort roten och dela hjärtsalladen i mindre bitar.
Skala och skiva apelsinen och dela skivorna i kvartar.
Varva rödkål, hjärtsallad och apelsin i en skål.
Rör ihop citronoljan med salt, peppar och ingefära.
Hacka nötterna.
Häll dressingen över salladen och vänd runt.
Strö över nötter.