Meny vecka 51
Julveckan

I år blir det Grillade glazade revbensspjäll med rödkålscoleslaw, chutney och ugnsbakade potatishalvor som huvudrätt på julmiddagen hos oss.
I det lilla hushållet väljer vi att äta en eller ett par av julbordets rätter varje dag i stället för att ställa fram allt vid varje tillfälle under helgen. Det skapar större variation och man hinner inte tröttna på skinkan och Janssons frestelsen.
Veckans förrätt: Före revbensspjällen dukar vi fram en liten silltallrik med rödbetstzatziki, hembakat knäckebröd, cheddarost och ägghalvor.
Veckans dessert: Som en härlig avslutning på julmiddagen äter vi Saffransglass med björnbär.
Glassen blandar man ihop 1 eller 2 dagar i förväg av vispgrädde, osötad kondenserad mjölk och saffran. En vacker och god dessert som slut på en julmysig dag med skön musik av The Real Group och ett vin från Bergerac i glaset.

Inlagd sill med rödbetstzatziki och äggghalvor, hembakat knäckebröd med cheddartost

Lägg upp din favoritsill och rödbetstzatziki på var sin tallrik, tillsammans med ägghalva.
Servera knäckebröd och god lagrad ost till.
r kommer recept på Rödbetstzatziki och hembakat knäckebröd om du har tid och lust.
Hos oss en jultradition vi inte vill försaka.

Rödbetstzatziki
Utgå från inlagda rödbetor för en snabb smakrik tzatziki

100 g inlagda rödbetor
1 stor klyfta vitlök
1½ dl turkisk yoghurt
svartpeppar och salt

Hacka eller riv rödbetorna.
Häll yoghurten i en skål.
Skala och pressa vitlöken.
Rör ner de hackade rödbetorna.
Smaka av med salt och svartpeppar. 

Vörtknäcke
16 bröd

½ liter porter eller ½ liter vatten och ½ påse vörtmix
25 g jäst
150 g surdeg
300 g grovt rågmjöl
½ msk salt
2 msk mörk sirap
1 tsk anis
1 tsk fänkål
1 tsk kummin
500 g vetemjöl

Blanda porter (eller vört och vatten), jäst, surdeg och grovt rågmjöl
Låt degen stå 1 tim.
Tillsätt salt, sirap, kryddor och vetemjöl
Kör i degblandare i 10 min.
Sätt ugnen på 190° varmluft
Låt degen vila i 30 min.
Dela degen i 16 bitar
Forma till runda bullar och kavla ut till runda kakor.
Nagga dem med kruskavel eller nagg.
Ta ut hål i mitten på brödet
Låt jäsa i 30 min.
Grädda på plåt i 10-15 min. .

Glaserade revbensspjäll med julsmak

4 port.

Ca 1 kg tunna revbensspjäll
salt och peppar
½ msk krossade senapsfrön
1 dl julöl
3 msk soja
2 msk honung
3 msk barbequesås eller worcestershiresås

Tillbehör:
8-10 tvättade, halverade potatisar
1 msk rapsolja
1 msk kumminfrön
2 dl chutney av valfri smak (vi hade egen rabarberchutney)
2 dl gräddfil
Rödkåls-coleslaw (se recept)

Sätt ugnen på 175°.
Lägg spjällen på bakplåtspapper i en ugnsform.
Salta, peppra och strö över de krossade senapskornen.
Sätt in formen i ugnen i ca 30 min.
Förbered potatis för att baka dem hela eller dela på mitten, penslade med olja och överströdda med lite kummin.
Låt dem bakas bredvid spjällen i samma ugnsvärme, 30 min. för halverade, det dubbla för hela stora potatisar.
Häll
julöl, soja, honung och barbequesås el. worcestershiresås i en kastrull och låt det hela småkoka i 5 min.
Ta ut spjällen och pensla på rikligt av den hopkokta såsen.
Griljera i 10-15 min. tills spjällen ser saftiga och glänsande ut.
Servera smakrik chutney och gräddfil förutom rödkål (varm eller som sval coleslaw).

Saffransglass med dulche de leche
(kondenserad mjölk)

4 port.

1 pkt saffran
1 krm salt
2½ dl grädde
½ burk kondenserad mjölk à 400 g

Stöt saffran och salt i en mortel.
Vispa grädden fluffig med elvisp.
Häll den kondenserade mjölken och saffranssmulet i grädden.
Rör om ordentligt.
Häll glassmeten i en form och ställ in i frysen 5-6 tim.
Servera glassen med bär eller rostade nötter.

Tips!
Resterande kondenserad mjölk kan du använda till Saffransbollar.
Lättlagat godis med bara 3 ingredienser:
kokos, kondenserad mjölk och saffran.

Koka upp ½ burk kondenserad mjölk med 100 g kokos och ½ pkt saffran i en kastrull 3-4 min.
Häll upp i skål och ställ i kyl att svalna.
Rulla bollar och vänd i kokos.

Meny julveckan
vecka 51

Jultapas: sill, rödbetstzatziki, miniköttbullar, knäcke och krukost
Krämig kålrots- och grönkålsgratäng, rödkål-apelsinsallad, Cajsa Wargs skinka
Fruktbröd och lagrad ost
Chokladsalami

Njut av julens goda mat i helgen. Välj ut några av familjens ”måsten” på julafton. Ät några andra julrätter på juldagen, annandagen och tredjedag jul. Eller gör små jultapas i snapsglas för ett litet smakprov på flera rätter.
Hos oss är sill, rödbetstatziki, Cajsa Wargs kryddiga skinka och krukost våra stående inslag.
Hembakat knäckebröd, krukost, fruktbröd med en skiva cheddarost och ett glas portvin andra juliga inslag som vi på julafton avnjuter som eftermidagskaffe eller kvällsmat.
En riktigt GOD JUL önskar vi er alla med era utvalda rätter!

Snart är det jul och då lyssnar vi till Christmas Song med Nils Landgren och Victoria Tolstoy
Till skinkan dricker vi Beaujolais
eller julöl.

Jultapas / snapas

4 port.
Sill med picklad rödlök
ca 150 g valfri inlagd sill
1½ dl gräddfil
50 picklad rödlök (se recept)

Köttbullar med rödbetstzatziki
10-12 småköttbullar

Rödbetstzatziki
1 sats
100g inlagda rödbetor
1 stor klyfta vitlök
1½ dl turkisk yoghurt
svartpeppar och salt

Hacka eller riv rödbetorna.
Häll yoghurten i en skål.
Skala och pressa vitlöken.
Rör ner de hackade rödbetorna.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Knäcke med krukost
8 bitar surdegsknäcke el. annat knaprigt bröd 150g krukost

Recept på Krukost/potkäs
125 g prästost eller annan hårdost
75 g smör
100g blåmögelost
½ tsk kummin
ev.1 msk brännvin eller konjak

Skär bort kanten på osten och riv den.
Blanda smör, riven ost och smulad blåmögelost i en bunke med gaffel eller använd stavmixern. Tillsätt kummin och ev. sprit.
Lägg blandningen i en kruka.
Bred krukosten på hembakat knäcke, frökex eller på pepparkakor.  

Cajsa Wargs skinka

2-3 kg kokt rimmad skinka
1 tsk hela nejlikor
2 tsk kryddpepparkorn
1 tsk rosmarin
5-6 lagerblad

Dra nätet av skinkan.
Skär bort svålen och lite av fettet så det bara blir en tunn fettrand.
Sätt ugnen på 150 grader (125 grader varmluft).
Riv av en rejäl bit aluminiumfolie och lägg skinkan på folien.
Stöt kryddorna i en mortel.
Klappa in kryddorna runt om skinkan och svep ihop folien.
Låt skinkan dra åt sig kryddorna och bakas i 15-20 min.
Kryddorna ersätter griljeringen och är ett gammalt sätt att ugnsbaka skinka.

Krämig rotsaks- och grönkålsgratäng

4 port.
3 medelstora potatisar
1 bit rotselleri, ca 150g
1 liten kålrot, ca 300g
5-6 grönkålsblad
3 vitlöksklyftor
5 dl grädde eller grädde+mjölk
riven muskot, knappt ½ nöt
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
olja till stekning och smörjning av formen
ca 3dl riven smakrik ost
½ dl ströbröd

Skala potatis, selleri och kålrot.
Repa kålen från stammen och grovhacka kålen.
Strimla potatis, selleri och kålrot i tändstickssmala strimlor för hand eller med maskin med rivskiva för strimlor.
Sätt ugnen på 175 grader (varmluft).
Smörj en gratängform med olja.
Fräs grönkål och vitlök i en rymlig stekpanna med olja.
Tillsätt rotsaksstrimlorna och rör om. Låt dem bli en aning mjuka men ej stekta.
Salta och peppra.
Koka upp grädden och tillsättriven muskot, salt och peppar.
Riv osten.
Häll de blandade rotsakerna och kålen i ugnsformen.
Häll över grädden, strö över osten och slutligen lite ströbröd.
Gratinera i ugn i ca 45 min.
Sänk värmen mot slutet om ytan börjar blir för mörk.
Servera gratängen till julskinka eller bara med bröd och sallad.

Julsallad med rödkål och apelsin

4 port.
1 klyfta hyvlad rödkål, 300 g
1 huvud hjärtsallad
1 apelsin
2 msk citronolja
salt och peppar
½ msk färsk riven ingefära
10 hackade hasselnötter

Strimla kålen, gärna med osthyvel.
Slaka kålen lätt, häll kokande vatten över i ett durkslag.
Låt rinna av väl och kallna.
Skär bort roten och dela hjärtsalladen i mindre bitar.
Skala och skiva apelsinen och dela skivorna i kvartar.
Varva rödkål, hjärtsallad och apelsin i en skål.
Rör ihop citronoljan med salt, peppar och ingefära.
Hacka nötterna.
Häll dressingen över salladen och vänd runt.
Strö över nötter.

Fruktbröd

1 bröd, ca 1½ liters form

Frukt och nötter i ett julinspirerat bröd som passar till smakrika ostar och portvin, men även till kaffe/te.

3 dl grahamsmjöl
4½ dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 dl russin
10 torkade aprikoser
6 torkade fikon
150 g hela hasselnötter
olja och ströbröd
5 dl fil
1 dl mörk sirap

Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
Blanda samman de torra ingredienserna i en skål.
Smörj formen med olja och ströbröd.
Strimla aprikoser och fikon och tillsätt dem, russin och de hela hasselnötterna i mjölblandningen.
Häll i filmjölk och sirap.
Rör om ordentligt.
Häll den lite kladdiga smeten i den smorda formen.
Grädda långt ner i ugnen en dryg tim, ca 75 min.
Känn med sticka att brödet är torrt.
Tips: Frys gärna in halva brödet och ta fram vid senare tillfälle.

Chokladsalami

1 rulle

100g mörk choklad
75g smör
50g mandelmassa
50g hackad sötmandel
50g hackade torkade aprikoser
50g torkade tranbär
2 msk lagrad rom eller annan lagrad sprit
florsocker

Hacka aprikoser, mandel, tranbär och mandelmassa.
Smält smör och choklad i en kastrull.
Ta bort kastrullen från plattan.
Tillsätt mandelmassa, mandelhack, aprikoser och tranbär.
Rör om ordentligt och häll till slut i rom.
Låt svalna lite och sätt in kastrullen med smeten i kylen tills den är riktigt fast.
Ta upp chokladsmeten på en skärbräda och forma den till en lång korv.
Ta lite florsocker på händerna om det känns kladdigt.
Rulla in korven i plastfilm och ställt kallt över natt eller i frysen några timmar.
Rulla korven i florsocker strax före serveringen så att det ser ut som en salami.
Skär korven i tunna skivor.
Jättegott till ett glas portvin eller en kopp kaffe.

Veckans meny V51

Den bästa julen med lite frost eller snö, några utvalda goda rätter i måttlig mängd, goda drycker, härlig musik och lite sällskap.
Vi väljer att lägga upp sillen i portionsglas, i år följt av en liten julskinka av vildsvin, som vi har gott om i skogarna. Skinkan njuts som alltid hos oss av med kålrotslåda och en fräsch grönkålssallad med äpple, apelsinjuice och nötter. Risgrynsgröten piffar vi upp med lite vispad grädde och ett julrött hallontäcke. Framåt kvällen blir det god ost, nötter och portvin.

GOD JUL!

Inför julen undrar Bo Kaspers: Får tomten komma upp och hälsa på?
Till julskinkan dricker vi julöl. Varför inte Nils Oscars Kalasjulöl.
Dow´s Crusted Port
blir bra till ost och nötter.

Sill i glas

4-6 port.

2 dl crème fraiche
2 msk osötad senap
salt och vitpeppar
1 rött svenskt äpple
1 förpackning 5-minuterssill, 420 g
4 medelstora kokta potatisar
hackad gräslök

Börja med att skala och koka potatisen.
Blanda samman crème fraiche, senap, salt och peppar.
Tärna äpplet fint.
Skölj av sillen och skär den i mindre bitar
Lägg skivad, delad kokt potatis i botten på valfria glas.
Varva sedan senapsröra med äppeltärningar, sill och gräslök.

Servera mörkt bröd och smör till.

Kålrotslåda

4-6 port.

1 kålrot , ca 600g
3 medelstora potatisar
1 stor gul lök
1 tsk salt och 6 kryddpepparkorn till kokning
50 g sötmandel
1 dl mjölk + 1 dl grädde
3 st ägg
salt och vitpeppar från kvarn
2-3 msk ströbröd
ca 30 g smör

Skala och tärna kålroten, potatisarna och löken.
Häll tärningarna i en kastrull med saltat vatten och kryddpeppar. Koka dem mjuka.
Koka under tiden upp mandeln i vatten i kastrull.
Häll av vattnet, skala och hacka mandeln.
Mixa de mjukkokta rotsakerna och löken.
Smörj en ugnssäker form.
Vispa samman ägg, gräddmjölk, salt och peppar.
Bland ner tillsammans med mandeln i moset.
Smaka av med salt och peppar innan du häller allt i formen.
Strö över lite ströbröd och klicka på lite smör.
Grädda i 200 graders ugnsvärme cirka 30 min. tills rätten fått fin färg.

Grönkålssallad med äpple och apelsinjuice

4-6 port.

6-7 stjälkar grönkål
2 röda äpplen, Ingrid Marie
saften av 2 apelsiner
50 g hasselnötter

Skölj och repa av grönkålsbladen från stjälkarna.
Skär eller bryt bort den grova nerven på bladen
Hacka ganska fint.
Skölj och hacka äpplena i fina tärningar.
Vänd ner dem bland det hackade i en skål.
Pressa saften ur apelsinerna och häll över det hela.
Hacka slutligen hasselnötterna och strö dem över.
Servera den fräscha friska salladen till den salta julmaten.

Julgröt med hallontäcke

4 portioner

2 dl risgrynsgröt
1½ dl vispgrädde

Hallontäcke
250 g djupfrysta hallon
1½ dl Syltsocker

Vispa grädden och vänd ner i gröten.
Lägg gröten i portionsglas.
Fördela hälften av hallonen ovanpå gröten. Blanda resten med syltsockret i en kastrull och koka i 30 sekunder.
Låt svalna något innan den fasta sylten skedas över hallonen.
Ställ i kylskåp till serveringen.