Porterstek av viltkött
4 port.
800 g -1 kg benfri fransyska eller innanlår av hjort eller älg
½ dl outspädd svartvinbärssaft
1 flaska (33 cl) porter eller julöl
½ dl soja
2 msk viltfond
1 tsk torkad timjan
ev. 8-10 enbär
10 svartpepparkorn
1 skalad och klyftad lök
2 hackade klyftor vitlök
Svampsås:
150 g rensade frysta kantareller eller trattkantareller
1-2 msk smör
2-2½ dl silad smakrik steksky
2 dl grädde
1-2 msk maizena + vatten
Häll och lägg i alla ingredienser i en stor stekgryta.
Koka upp och lägg i köttet.
Låt det sjuda under lock på svag värme i cirka 45 minuter.
Vänd köttbiten några gånger under tiden.
Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet efter 35 min. och låt den sitta i tills termometern visar 70°.
Drag grytan från värmen och låt steken ligga i spadet medan du lagar såsen.
Tina och grovhacka kantarellerna.
Stek dem i smör tills de får en fin stekyta, salta och peppra lätt.
Ta upp steken och håll den varm genom att rulla in den i aluminiumfolie.
Sila spadet och häll det i en kastrull, tillsätt 2 dl grädde och låt det sjuda i några minuter.
Tillsätt lite lätt redning (majsmjöl utrört i vatten) så såsen tjocknar, lägg sist i de brynta kantarellerna.
Skär köttet i tunna skivor och servera med svampsås, råstekt potatis eller Pommes Anna och varma grönsaker.
Pommes Anna
4 port.
800 g potatis
2 vitlöksklyftor
75 g smör
1 tsk salt
svartpeppar från kvarn
Sätt ugnen på 170° varmluft.
Skala och skiva potatisen i 2-3 mm tjocka skivor.
Skala och hacka vitlöksklyftorna och smält smöret.
Blanda potatisskivorna med vitlök, smält smör, salt och peppar.
Lägg potatisen i en ugnssäker form med det översta lagret potatis snyggt omlott.
Sätt in formen i ugnen i ca 40 min.