TrettonhelgenVecka 1

Nya året börjar med ännu en helg. Sista helgen före påsk eller fastan som det sägs i visan. 
Ännu ett tillfälle att träffa släkt och vänner med julfint i huset.
Sparris och räkor i frysen blir veckans förrättssoppa. Små brödrundlar och trianglar med bakad pastej och kapris, ädelostbollar rullade i persilja och 
Stekt Röding- en riktig delikatess som vi steker och serverar med en len smakrik potatis-palsternackspuré med pepparrot.
Avsluta middagen med var sin mandelform eller annan julkaka med enkel svartvinbärsmousse av mixade, sockrade vinbär och vispad grädde.

MENY

Grön sparrissoppa med räkor
Stekt röding med potatis-palsternackspuré
Mandelformar med svart vinbärsmousse

Dryck: Langenlois Riesling
Musik: I´ve Seen That Face Before med Grace Jones


Grön sparrissoppa med räkor

4 port.
1 liten gul lök
1 msk smör
250 g fryst grön sparris
1 dl frysta gröna ärter
½ tärning grönsaksbuljong
5 dl vatten

3 dl grädde
salt och peppar från kvarn
ca 150g frysta skalade räkor

Tina sparrisen och räkorna.
Skala, hacka och fräs löken i smör i en gryta.
Tillsätt sparris, skuren i bitar.
Ta upp och spar knopparna till slutet.
Häll i de gröna ärterna, grönsaksbuljong och vatten.
Koka i 5 min. tills sparrisen är mjuk.
Ta grytan från värmen och mixa soppan slät med en stavmixer.
Tillsätt grädden, lite i taget och koka upp. Salta och peppra.
Kör soppan med mixerstav precis innan du häller upp den i skålar om du vill ha en skummig soppa.
Lägg sparrisknoppar och räkor i soppan.
Servera gärna en skiva rostat rågbröd till.

Stekt röding med potatis-palsternackspuré

4 port.

600 g rödingfilé
8-10 medelstora potatisar (ca 700g)
4-5 palsternackor
½ -1 dl grädde
2 msk riven pepparrot
skalet av ½ citron
smör, olja
salt, peppar
rikligt med finhackad persilja (nästan 1 kruka)

Tillbehör:
1 broccoli
1 rödlök
3 msk smält smör
2 dl crème fraiche
2 msk pepparrot

Tina fisken om den varit fryst (låt skinnet var kvar).
Ta bort ev. ben med pincett och dela ev. filéerna så de ryms i stekpannan.
Skala och skär potatis och palsternacka i bitar.
Koka i saltat vatten under lock ca 20 min.
Skölj och riv skal från ½ citron.
Salta, peppra och fördela citronskalet på den ljusa sidan.
Förbered broccoli och lök.
Skölj och ta bort broccolistjälken (spar ev. till senare soppkok). Bryt buketter och skiva dem försiktigt innan du lägger dem i en sil och låter dem koka mjuka ovanpå potatiskastrullen.
Skala och finhacka rödlöken.
Häll av vattnet från potatis och palsternackskoket.
Värm hälften av grädden och en klick smör i kastrullen.
Pressa ner potatisen och palsternackorna med hjälp av en potatispress eller använd en potatisstomp.
Tillsätt lite mer grädde och rör till slät puré.
Smaka av med salt, peppar och pepparrot.
Vänd ner den hackade persiljan.
Stek slutligen fiskfiléerna på medelvärme i lite olja och en klick smör. Börja med att steka skinnsidan. Vänd filéerna när skinnet börjar lossa. Stek andra sidan tills fiskköttet är lagom fast.
Dra bort fiskskinnet och salta, peppra lätt.
Smält smöret . Blanda ner pepparrot i crème fraichen.
Skeda upp den grönprickiga purén, broccoliträden och rödlöken och skeda över smält smör.

Svart vinbärsmousse i mandelformar

Mandelformar12 st

1 dl sötmandel
2 bittermandlar
¾ dl socker
100 g smör
1 litet ägg
2 dl vetemjöl

Fyllning -Svart vinbärsmousse:
2 dl svarta vinbär eller andra bär
2 msk socker
2 dl vispgrädde

Skålla, skala och mal mandeln.
Rör socker och smör poröst.
Blanda i mandel, ägg och mjöl och arbeta ihop till en deg.
Låt den vila kallt ca 30 min.
Sätt ugnen på 170° varmluft
Smörj formarna med smält smör och tryck ut deg, ganska tunt i formarna med mjöliga tummar.
Grädda formarna i nedre delen av ugnen tills de är guldgula, 5-7 min.
Låt kakorna svalna. Stjälp försiktigt upp dem och lossa dem ur formarna.
Servera mandelformarna fyllda med bärmousse* av vispad grädde och mixade,
sockrade svarta vinbär eller andra bär.
* Passera ev. bärmoset genom en sil.
Tips. Bärmoussen kan även serveras till andra kakor.