Veckans meny V2

Snart är det Knut – julen är slut och granen kastas ut.
I stället för plundring av granen blir det ” Fest på rester”.
Vi fixar Tapas av några av julens rätter som blev över hos oss.
Några sillfiléer i snapsglas med rödbetstzatziki kallas hos oss för ”snapas” tack vare de krokiga gafflarna på kanten. Nykokta potatisklyftor med skal och lite extra salt känns bra till.
Små köttbullar får sällskap av picklade rödlöksringar.
Små ostkanter av olika slag (även dessertostar) rivs och blandas med smör och kummin till krukost och läggs på gott knäckebröd.

Varmrätten denna helg lagar vi av råvaror i säsong, Grönkålssoppa med potatis och lök. Fetaost på toppen och som pricken över i blir det nygräddade kikärtsbräck.
Bengts överraskande brödspecialitet med mixade kikärter i degen och med ruccolapesto som fyllning. Saftiga, snygga och jättegoda!

Till dessert blir det saffranspannkaka dvs. risgrynspudding med mandel och saffran, bär och grädde.

Glad Tjugondedag Knut!

Låt Calypso Blues med Youn Sun Nah ackompanjera veckans meny. Om du har julmust kvar kan du blanda den med öl så får du mumma till dina tapas. Till soppan dricker vi Pinot Gris från Alsace.

Jultapas av julens rester

4 port.

Sill med rödbetstzatziki:
ca 150g Valfri inlagd sill
1 sats Rödbetstzatziki (se recept)
4 potatisar kokta i klyftor

Köttbullar med picklad rödlök:
10-12 småköttbullar
50-60g picklad rödlök, ca 25 ringar (se recept)

Knäcke med krukost
8 bitar Surdegsknäcke el. annat knaprigt bröd
150g krukost (se recept nedan)

Krukost (potkäs)
1 kruka (ca 300g)
Osten blandas av de ostbitar som börjar ta slut eller som man köpt hem.
Kryddas med örtkryddor och ev. sprit

125 g prästost eller annan hårdost
75 g smör
100g ädelost
½ tsk kummin
ev.1 msk brännvin eller konjak

Skär bort kanten på osten och riv den.
Blanda smör, riven ost och smulad blåmögelost i en bunke med gaffel eller använd stavmixern.
Tillsätt kummin och ev. sprit.
Lägg blandningen i en kruka.
Bred krukosten på hembakat knäcke, frökex eller på pepparkakor.
 

Grönkålssoppa med lök och potatis

4 port.

150 g grönkål (ev. fryst)
1 gul hackad lök

1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk olja
400 g skalad och tärnad potatis
2 grönsaksbuljongtärningar
1 liter vatten
2 dl grädde
salt och svartpeppar

Tillbehör:
100g smulad fetaost

Fräs hackad grönkål, lök och vitlök i olja i en kastrull tills kålen och löken är mjuk.
Tillsätt potatis och smula ner buljongtärningarna.
Häll i vatten och grädde och sjud det hela tills potatisen är mjuk.
Mixa allt utom ett par dl av soppan slät.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Häll upp den släta soppan i varma tallrikar.

Tillsätt den varma icke mixade soppan och smula fetaost över varje portion.

Ät gärna nygräddade kikärtsbräck med ruccolapesto till soppan. De innehåller många spännande smakrika ingredienser, men är inte svåra att baka.

Saffranspannkaka

Lättlagad risgrynspudding med saffran och mandel


4 port.

500 g färdig risgrynsgröt
1 pkt saffran
1 ägg
2½ dl vispgrädde
50 g hackad mandel

Sätt ugnen på 160 grader.
Stöt saffran i paketet med baksidan av ett knivskaft.
Blanda risgrynsgröt, saffran, ½ dl av grädden, ägget och den hackade mandeln.
Häll blandningen i en smord ugnsform.
Grädda i ca 30 minuter eller tills kakan fått fin färg.
Vispa återstående grädde.
Servera saffranspannkakan med grädde och frysta björnbär eller sylt.