Meny vecka 3

Kylan och snön håller i sig och vi känner för värmande husmansrätter.
Rimmad fläsklägg har nästan fallit i glömska. En rätt som sköter sig själv i en timme. Serverade med kokta stompade rotsaker, en god äppel- och löksallad och en klick senapscrème blir de en perfekt måltid.
Vi förgyller vardagen med ett glas god Pinot Noir - ett lätt gott rödvin.
I väntan på maten tjuvstartar vi med grön ärthummus på surdegsbröd. Lite skira ärtskott ger oss hopp om att våren kommer.
Torkade fikon kokta i glögg blir en perfekt dessert med mjukvispad grädde och rostade mandelspån.

Meny
Surdegsbröd med grön ärthummus
Skivad rimmad fläsklägg med rotfruktsstomp
äppel- och löksallad och senapscrème
Glöggmarinerade fikon med grädde och rostad mandel

Dryck: Marrenon Les Grains Pinot Noir
Musik: Brusa högre lilla å som Björn J:son Lindh skrev till Janne Schaffer.

Vårgrön smörgås med ärthummus och ärtskott


4 st. 
4 skivor briochebröd eller annat bröd
1 sats ärthummus (se nedan)
12 picklade rödlöksringar 
ärtskott – hemodlade eller köpta

Odla egna ärtskott- busenkelt, men tar 1 vecka tills de sticker upp.

Gör så här:
Leta fram 2 likadana plastburkar (glasstråg) som sätts i varandra.
Gör ett hål i varje hörn av det ena plasttråget med en provsticka el. dyl.
Det är praktiskt när man vattnar sina frön och håller jorden fuktig under groddningen. Sätt burkarna i varandra.
Blötlägg 2 dl torkade gula ärter över natten
Häll av vattnet.
Fyll den översta burken till hälften med blomjord.
Fukta jorden och fördela ärterna över hela ytan.
Fukta en gång till och ställ burkarna i rumstemperatur, gärna på fönsterbänken.
Se till att fukta groddarna varje dag, ev. med sprayflaska i ca 6 dagar innan du ser det första gröna sticka upp. Fortsätt fukta odlingen även när du börjat skörda.
Skotten kommer att växa ut på nytt 1 eller 2 gånger.

Grön ärthummus
4 port.
½ påse (250g) frysta ärter
1 vitlöksklyfta
1 tsk saft av citron
1 dl olja
salt och peppar

Spola de frysta ärterna under rinnande vatten i ett durkslag.
Mixa dem i en matberedare eller med en stavmixer tillsammans med skalade vitlöksklyftor och olja. 
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Örtmarinerad stekt kyckling i skivor med ugnsgrönt

4 port.
2 stora kycklingbröst
1 msk hackad timjan
1 msk hackad persilja
rivet skal och saft av 1 citron
1 hackad vitlöksklyfta
olja
salt och peppar
1 röd paprika
1 broccolistånd
smör till stekning

Sätt ugnen på 200 grader.
Dela, kärna ur och skär paprikan i klyftor.
Lägg dem i en ugnssäker form och blanda med lite olja och salt.
Låt dem bakas i ugnen ca 10 minuter.
Tillsätt då broccoli i buketter och tunt skivad ansad stjälk.
Låt dem tillagas tillsamman i ytterligare ca 8 min.
Skiva under tiden varje kycklingbröst i 4 längsgående skivor.
Blanda hackat kryddgrönt med vitlök, citron och kryddor i en bunke.
Lägg ner kycklingskivorna och vänd dem i marinaden.
Ta ut grönsakerna ur ugnen, ringla över lite mer olja, salt och peppar. Stäng av ugnen och låt dem stå i eftervärmen.
Stek kycklingen i en het stekpanna ca 3 minuter på varje sida, vänd flera gånger så det steks jämnt.
Servera kycklingen på toppen av dinkelotton och ugnsgrönsakerna.

Svamprisotto på dinkel

4 port

5 dl hel dinkel
1 gul lök
200 g kantareller eller annan svamp
smör att steka i
1 dl vitt vin
ca 5 dl vatten
1 buljongtärning
salt och peppar
1 dl grovriven parmesanost

Blötlägg gärna dinkeln i 30 min. för att korta koktiden.
Skala och hacka löken fint.
Hacka även svampen.
Fräs lök och svamp tillsammans i lite smör i en gryta.
Tillsätt dinkeln och låt den fräsa med någon minut.
Häll på vinet och låt det koka in.
Tillsätt sedan lite av vattnet och buljongtärningen.
Låt allt koka ihop.
Tillsätt lite vatten i taget under omröring tills dinkeln känns mjuk och vätskan koka bort.
Smaka av med salt och peppar.
Rör i parmesanosten när risotton är klar.

Crème brûlée med kardemumma och hjortron

4 port.
3 dl grädde
1 dl mjölk
¾ dl strösocker
4 äggulor
1 tsk stött kardemumma
2 msk farin- eller rårörsocker
Sätt ugnen på 150° (125° varmluft)
Blanda grädde, mjölk och socker i en kastrull. Koka upp.
Vispa upp äggulorna. Häll gräddmjölken över äggen under kraftig vispning.
Tillsätt stött kardemumma.
Fördela smeten i portionsformar och placera dem i en vattenfylld långpanna.
Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen 45-60 min.
Ta upp formarna och låt dem kallna.
Strö lite farin- eller råsocker över ytan strax före servering.
Bränn av med en brännare eller sätt in formarna helt kort under grillen.
Servera hjortron till för en spännande smakupplevelse och ett chokladflarn av smält mörk choklad.